Σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση είσπραξης ΦΠΑ μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ).
Το 2012, η μικρότερη υστέρηση ΦΠΑ καταγράφηκε στην Ολλανδία (5% των αναμενόμενων εσόδων), στη Φινλανδία (5%) και στο Λουξεμβούργο (6%) ενώ η μεγαλύτερη σημειώθηκε στη Ρουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ), στη Σλοβακία (39%) και στη Λιθουανία (36%).
Η Κομισιόν διευκρινίζει πως η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σημαντική αιτία για την υστέρηση εσόδων αλλά το έλλειμμα ΦΠΑ δεν οφείλεται μόνο στην απάτη εφόσον η μη καταβολή του ΦΠΑ οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φοροαποφυγή.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook