Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη πως επιτεύχθηκε συμφωνία για την διέλευση 200 ιρακινών κούρδων πεσμεργκά μέσω Τουρκίας στη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπάνι για να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις αφού βουλευτές του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκριναν την αποστολή των μαχητών, σηματοδοτώντας την πρώτη στρατιωτική εμπλοκή της ημιαυτόνομης περιφέρειας στον πόλεμο της Συρίας.
«Πληροφορήθηκα ότι τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για έναν αριθμό 200 (μαχητών)» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.
Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την επίθεσή του στο Κομπάνι παρόλο που οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών.
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εναέριες ρίψεις όπλων και ιατρικών εφοδίων στους Κούρδους στο Κομπάνι, τα οποία προμήθευσε η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την Πέμπτη τις επικρίσεις του για την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική ομάδα» την κύρια κουρδική δύναμη που υπερασπίζεται την πόλη.
«Είδε άραγε θετικά η Τουρκία αυτή την επιχείρηση; Όχι. Η Αμερική το έκανε παρά τη θέληση της Τουρκίας και του είπα πως το Κομπάνι δεν είναι αυτή τη στιγμή στρατηγική τοποθεσία για σας, αν είναι κάτι είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς» δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββατοκύριακο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook