Ποινικές διώξεις άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για απάτη ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απάτη φέρονται επίσης να εμπλέκονται Έλληνες υπάλληλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπόθεση φέρεται ότι «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε ανακριτή.

Στην Ελλάδα ερευνώνται εκπρόσωποι τεσσάρων εταιριών για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, με ποσό ζημίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία (που μεταφέρθηκε με φορτηγό, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή) περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε εδώ και πολλά χρόνια (πέντε τουλάχιστον) η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών».

Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας μέσω χορήγησης επιχορηγήσεων για την επιλογή προγραμμάτων έρευνας. Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.

Οι υπάλληλοι της Κομισιόν κατηγορούνται για στήσιμο των όρων διαφόρων προγραμμάτων προκειμένου να τα πάρουν οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες. Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου, τη χειρίστηκαν οι Εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των 4 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση την κάτωθι ποινική δίωξη:

1) Απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , με το συνολικό περιουσιακό όφελος και την βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ,

2) Πλαστογραφία μετά χρήσεως , από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια , με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ,

3) Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες , από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα και κατά συνήθεια .

athensvoice.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook