Την άποψη ότι η περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να ενταχθεί στο δίκτυο υγιών περιφερειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της σε συνεργασία με τις υγιείς πόλεις και να γίνουν τα κατάλληλα έργα με τις αντίστοιχες προδιαγραφές και σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ εξέφρασε ο διοικητής του νοσοκομείου Ιεράπετρας Γιώργος Ματαλλιωτάκης, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που πραγματοποιείται στην Αθήνα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, την φιλοξενία και οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που είναι το Εθνικό Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας στον Π.Ο.Υ,.
 
Συζητώντας με την συντονίστρια Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου υγιών πόλεων –Προαγωγής Υγείας κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου και τον διευθυντή Πολιτικής Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευζωία κ. Άγη Τσουρό ο κ. Ματαλλιωτάκης τόνισε ότι «η περιφέρεια Κρήτης πρέπει να
γίνει αρωγός ώστε να γίνουν οι υγιείς πόλεις πρότυπα προς τις άλλες πόλεις».

\"\"

Και υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ώστε η καθεμία διεύθυνση υπηρεσίας της περιφέρειας να γνωρίζει τις κατευθύνσεις της άλλης, για να υπάρχει ένα κοινό πρόγραμμα με στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Υγεία, κατέληξε ο κ. Ματαλλιωτάκης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής των πολιτών και πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο σε κάθε αναπτυξιακό πλάνο.
Σήμερα, το πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» του Π.Ο.Υ. αποτιμά 25 χρόνια λειτουργίας του σε Δήμους από ολόκληρο τον κόσμο.

Στη χώρα μας λειτουργεί Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων από το 1993, αλλά το 2011, έπειτα από μια ριζική αναδιοργάνωση και τη συγχώνευση τριών Δικτύων Δήμων που είχαν ως κύρια θέματα την προαγωγή και την αγωγή Υγείας, δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερα δυναμικό Δίκτυο -το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- με 154 Καλλικρατικούς Δήμους μέλη και συνεχώς νέες αιτήσεις.

Το πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ., έχει μια ολιστική προσέγγιση της πόλης και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην Υγεία, την Πρόνοια, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, την οικονομία και τελικά την διοίκηση της κάθε πόλης, τους παράγοντες που επηρεάζουν την «Υγεία» και την «Ποιότητα Ζωής» .

Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να μεταφερθεί αυτή η τεχνογνωσία στους Δήμους μέλη ώστε να υιοθετήσουν αυτό τον δοκιμασμένο τρόπο λειτουργίας, σχεδιασμού και καλών πρακτικών και να εναρμονίσουν την πολιτική τους για την Υγεία, την Πρόνοια και το Περιβάλλον των πόλεων προς όφελος των πολιτών τους, με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook