Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μια κοινωνία είναι ο καθρέφτης της και τα Χανιά δεν θα έπρεπε να είναι χαρούμενα για το είδωλο που αντικρίζουν.

Απορρίμματα όχι εντός αλλά δίπλα σε κάδους, κάθε λογής σκουπίδια σε ανοιχτούς χώρους αλλά και κατά μήκος του δρόμου και φυσικά ούτε για δείγμα χώρος ελεύθερος από την... αισθητική της αφίσας.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Υπόλογοι είναι όλοι, από την εκάστοτε αρχή και τον υπεύθυνο φορέα μέχρι τον απλό πολίτη.

Γιατί όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα "πταίσματα" τα έχουν πράξει τόσο αυτοί που φέρουν την αρμοδιότητα για την καθαριότητα όσο και οι πολίτες που φέρουν την αρμοδιότητα για τη διατήρηση αυτής.

Οι φωτογραφίες ενδεικτικές και απογοητευτικές και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως σαν πολίτες έχουμε αρχίσει να "παθαίνουμε ανοσία" απέναντι σε τέτοιες εικόνες.

Αφίσες παντού

Ο πολίτης στα Χανιά "καταδιώκεται" από τις αφίσες.

Είναι δύσκολο να υπάρξει έστω και μισό τετραγωνικό ελεύθερο σε κάποιο τοίχο ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια (δημόσια, ιδιωτική δεν υπάρχει προτίμηση), το οποίο να μην καλυφθεί από αφίσα σε χρόνο ρεκόρ.

Η μοιρά των τοίχων, των δέντρων, των στάσεων λεωφορείων, των τηλεφωνικών θαλάμων, και των στύλων, μοιάζει προδιαγεγραμμένη!


Για να είμαστε δίκαιοι, οι αφίσες οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν αφήσει δέντρο για δέντρο στη λεωφόρο Σούδας, καθαρίστηκαν.Από την άλλη όμως, έχουν ξεμείνει κάποιες να μας θυμίζουν τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού!

Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς πλησιάζουμε στο κέντρο. Το γεγονός μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πρόθεση καν από ιδιώτες να καθαρίσουν τον εξωτερικό χώρο που στεγάζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή τους ομίλους τους, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που επικρατεί.

Αφίσα και στον κάδο που φαίνεται ότι δεν έχει καθαριστεί. Τουλάχιστον αυτός έχει καπάκι προκειμένου τα σκουπίδια να μην εκτίθενται για το καλό της δημόσιας υγείας.

Οι υπόλοιποι κάδοι ωστόσο που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ανοιχτοί.

Στην παρακάτω περίπτωση συμβαίνει το εξής παράδοξο. Κάποιοι κάδοι είναι άδειοι γεγονός που δείχνει ότι έγινε η αποκομιδή των απορριμάτων, παρόλα αυτά δυο κάδοι είναι γεμάτοι εκτός και αν γέμισαν πραγματικά πολύ γρήγορα! Το κερασάκι στην τούρτα; Δίπλα στους κάδους υπάρχουν σκουπίδια (και φυσικά η απαραίτητη αφίσα πάνω στον ένα για να μην ξεχνιόμαστε)

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν η αδιαφορία του πολίτη ακροβατεί στα όρια της ασυνειδησίας. Οι μικροί σκουπιδότοποι που οι ίδιοι δημιουργούμε σε ανοιχτούς χώρους σαν να ήταν "τσιφλίκι" μας, φανερώνουν τον πολιτισμό μας.

Η ειρωνία είναι ότι στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα σκουπίδια στοιβάζονται δίπλα σε κάδους.

Επιπλέον, το να έχει γίνει αποκομιδή των απορριμάτων αλλά ο περιβάλλων χώρος να είναι βρόμικος, δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ολοκληρωμένο έργο καθαριότητας.Στην περίπτωση των μπαζών η ευθύνη απομάκρυνσης ανήκει στους ιδιώτες οι οποίοι φαίνεται ότι δεν μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν.
Μπάζα στο δρόμο της περιοχής στα Λιβάδεια


Μπάζα στην οδό Περίδου

Στη Δυτική τάφρο τα σκουπίδια είναι συνηθισμένη εικόνα.Μετά τη γέφυρα στην ακτή της Νέας Χώρας η εικόνα μιλά από μόνη της."Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια".

Κατά το ίδιο πρότυπο, μια πόλη δεν πρέπει μόνο να είναι καθαρή αλλά και να φαίνεται καθαρή. Το πρόβλημα προκύπτει όταν... ούτε είναι, ούτε φαίνεται!

Η απάντηση του δήμου Χανίων

Μετά και το δημοσίευμα του Flashnews.gr για τη ρύπανση από τις αφίσες και τα απορρίματα στην πόλη ο δήμος Χανίων έστειλε την εξής απάντηση:

"Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τη ρύπανση της πόλης από αφίσες και απορρίμματα, από τον Δήμο Χανίων εκδίδεται η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αφισορύπανση αποτελεί πράγματι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης των Χανίων. Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, που δυστυχώς πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια τραυματίζοντας την εικόνα της πόλης μας.

Ο περιορισμός του προβλήματος χρειάζεται την ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών αλλά και τη λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά ειδικά το Δήμο Χανίων, από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα, και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Μιχάλη Κοτζαμιχάλη, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:

1. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται επαφές με φορείς της πόλης (πολιτικά κόμματα, διαφημιστικές εταιρείες, γραφεία τελετών, κ.λπ.) για συστάσεις και κατευθύνσεις αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης και παράνομης αφισοκόλλησης.

2. Προετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου συγκεκριμένη πρόταση για την τοποθέτηση επιπλέον χώρων κατάλληλων για αφισοκόλληση σε διάφορα εμφανή σημεία της πόλης.

3. Οι υπηρεσίες του Δήμου ξεκινούν επιπλέον εντατικούς ελέγχους, ενώ θα επιβάλλονται τα πρόστιμα, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (ν. 1491/1984 & ν. 2946/2001) σε όσους παρανομούν.

Όσον αφορά το δημοσίευμα ιστοσελίδας για ανεξέλεγκτα απορρίμματα και μπάζα σε οικόπεδο επί των οδών Τσόντου Βάρδα και Εμμ. Σειραδάκη, διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός κατά συνέπεια οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να παρέμβουν μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η νέα Δημοτική Αρχή στους δύο μόλις μήνες της θητείας της, έχει θέσει σε προτεραιότητα τα ζητήματα καθαριότητας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων, η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων, κ.λπ., προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε προβλήματα, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους τα τελευταία χρόνια."

Τα ερωτήματα που μένουν ωστόσο ανοιχτά είναι αρκετά:

Τι γίνεται με τον καθαρισμό των μικρών σκουπιδότοπων που δημιουργούν στους ανοιχτούς χώρους ασυνείδητοι πολίτες;
Τι γίνεται με τους ανοιχτούς κάδους απορριμμάτων;
Γιατί παρά τις προσπάθειες κατά της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης, που αναφέρει στο δελτίο τύπου, ο ίδιος ο δήμος Χανίων ότι κάνει, το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες;

Περιμένουμε απαντήσεις για το τι συμβαίνει. Κυρίως όμως περιμένουμε πράξεις. Και για να είμαστε ακριβείς και απολύτως σαφείς, οι πράξεις αφορούν σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Από την εκάστοτε υπεύθυνη αρχή μέχρι τον πολίτη ως μονάδα, η ευθύνη είναι ισοβαρής.

Τώνια Λιοδάκη
[email protected]