Το θέμα της λειτουργίας του κολυμβητηρίου του ΕΑΚ βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς η καθυστέρηση της έγκρισης έξτρα επιχορήγησης για την προμήθεια πετρελαίου από την ΓΓΑ καθυστερεί. Βέβαια το ζήτημα δεν είναι τωρινό, αλλά υφίσταται εδώ καιρό και φυσικά δεν θα λυθεί όταν εκταμιευτούν τα χρήματα. Απλά θα δώσουν παράταση στο πρόβλημα.

Επιπλέον, τελευταία, έχει υποβληθεί σε πολλά δημοσιεύματα το ερώτημα  πώς γίνεται και το κολυμβητήριο στο Ηράκλειο που είναι επίσης υπό την εποπτεία της ΓΓΑ,  να λειτουργεί κανονικά και να διαθέτει το ποσό των 250.000 ευρώ για πετρέλαιο.

Εμείς αναζητήσαμε κάποιος μέλος της Επιτροπής Διοίκησης  του ΕΑΚΗ και φαίνεται λοιπόν ότι το Εθνικό κολυμβητήριο του Ηρακλείου που υπάγεται στον φορέα διοίκησης του Ενιαίου Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου εποπτευόμενο επίσης από την ΓΓΑ έχει βρει λύση στο ίδιο πρόβλημα με την υποχρεωτική μηνιαία οικονομική συνδρομή των σωματείων που κάνουν χρήση της εγκατάστασης.

Ειδικότερα: Στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ Ηρακλείου φιλοξενούνται 8 σωματεία κολύμβησης, 2 σύλλογοι συγχρονισμένης κολύμβησης και ένας όμιλος υδατοσφαίρισης και φυσικά κάθε μέρα το μεσημέρι υπάρχουν διαθέσιμες  ώρες για το κοινό. Το κολυμβητήριο της γειτονικής πόλης διαθέτει δυο πισίνες, μια μεγάλη ανοιχτού τύπου ολυμπιακών  διαστάσεων  και μια μικρή κλειστή για παιδιά.

Και το κολυμβητήριο του Ηρακλείου τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς τα χρήματα που απαιτούνταν για την λειτουργία του ήταν πολλά και δεν καλύπτονταν από την επιχορήγηση της ΓΓΑ. Έτσι για ένα διάστημα παρέμεινε ερμητικά κλειστό. Ωστόσο η λύση βρέθηκε και την εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της τελευταίας διοίκησης του ΕΑΚ (η θητεία της τελείωσε της προηγούμενες μέρες και περιμένει τον νέο ορισμό), Γιώργος Βουρεξάκης: 

«Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του κολυμβητηρίου του ΕΑΚΗ είναι τεράστιο, αφού η θέρμανση στηρίζεται σε καυστήρες πετρελαίου. Αρκεί να αναφέρω ότι πέρυσι τον Γενάρη που ξεκινήσαμε να επαναλειτουργούμε, αρχικά χρειαζόμασταν  4 τόνους πετρέλαιο την ημέρα για να ανεβάσει θερμοκρασία το νερό και στη συνέχεια περίπου δυο τόνους καθημερινά για να διατηρούμε την θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.

Για αυτό ακριβώς, εξ’ αρχής, είχαμε διαμηνύσει στα σωματεία που ήθελαν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις μας ότι για να μπορεί να λειτουργεί το κολυμβητήριο θα έπρεπε να βοηθάνε στο κόστος συντήρησης. Ήταν επί της ουσίας ένας βασικός όρος για να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε το κολυμβητήριο που είχε μείνει κλειστό ακριβώς για αυτό λόγο. Τα σωματεία το αποδέχθηκαν και έτσι καταφέρνουμε να είμαστε βιώσιμοι.

Έχουμε κάνει συμβάσεις με τα σωματεία, ενοικιοστάσια δηλαδή, με τα οποία παραχωρούμε, με κάποια κριτήρια που έχουμε θεσπίσει, τις διαδρομές των δυο πισινών. Κάθε σωματείο έχει στην διάθεσή του από μισή έως δυόμισι διαδρομές ανάλογα με τις ανάγκες του. Το κόστος είναι περίπου 600 ευρώ η διαδρομή το μήνα συν κάποια χρήματα που δίνουν για γραφεία που τους έχουμε παραχωρήσει».

Με αυτόν τρόπο το ΕΑΚΗ συγκεντρώνει ένα σεβαστό ποσοστό το οποίο φυσικά το επιστρέφει πίσω χρησιμοποιώντας τα έσοδα για την προμήθεια του πετρελαίου: 

«Με αυτόν τον τρόπο και τις συνδρομές των σωματείων, το ΕΑΚΗ έχει περίπου 70 με 80 χιλιάδες ευρώ έσοδα το χρόνο, χρήματα τα οποία φυσικά διαθέτουμε  προκειμένου να θερμαίνουμε τις πισίνες και να είναι πάντα ανοιχτές. Έτσι αυτά τα έσοδα μαζί με την επιχορήγηση της ΓΓΑ μάς επιτρέπουν να διαθέτουμε ένα ποσό της τάξεως των 250 χιλιάδων ευρώ για την συντήρηση και την θέρμανση των εγκαταστάσεων του κολυμβητήριου» τονίζει ο κ.Βαρουξάκης ο οποίος επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα σωματεία «Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα σωματεία τα οποία το διάστημα που το κολυμβητήριο του ΕΑΚΗ ήταν κλειστό αναγκάζονταν να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα ώστε να χρησιμοποιούν πισίνες, είτε ιδιωτικές, είτε την κλειστή που ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου».

Βέβαια ακόμα κι έτσι ο κ.Βαρουξάκης τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση διότι τα χρήματα που δαπανούνται είναι πάρα πολλά και αρκετές φορές εις βάρος της συντήρησης άλλων υποδομών 

«Πέρυσι δαπανήσαμε περισσότερα από 250 χιλιάδες ευρώ για πετρέλαιο, κόστος υπερβολικό που δυστυχώς μας ανάγκασε να παραμελήσουμε κάπως το Εθνικό στάδιο  Ηρακλείου, που επίσης είναι υπό την ευθύνη μας με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις που χρειάζονταν εκεί. Είναι δεδομένο ότι αν δεν γίνει αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας θέρμανσης των δεξαμενών κολύμβησης με προηγμένης τεχνολογίας αντλίες  θερμότητας δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Η ΓΓΑ θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση να αλλάξει τον τρόπο θέρμανσης των κολυμβητηρίων».  

Το ΕΑΚ Ηρακλείου λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση από την γενική Γραμματεία Αθλητισμού της τάξεως των 580 χιλιάδων ευρώ και υπό την ευθύνη του εκτός από το κολυμβητήριο έχει το Ε.Σ. Ηρακλείου  και το κλειστό του Λίντο.


eakchania.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook