Το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στον ΦΠΑ είναι τα δύο πεδία στα οποία εστιάζουν οι δανειστές την προσοχή τους και ζητούν από την κυβέρνηση ανάληψη δράσης, όπως προκύπτει από απολογιστικό έγγραφο του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου.

Την.. δράση περιμένουν να «τσεκάρουν» στην επόμενη κάθοδο του Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος της προληπτικής γραμμής που συζητείται παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, oι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσία του ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελη, ενημέρωσαν για την αποστολή στην Αθήνα μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου αναφέροντας ότι «υπήρξε πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι «σε ορισμένες περιοχές χρειάζεται περισσότερη δουλειά συμπεριλαμβανομένου του τομέα του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ».

Μάλιστα συνέδεσαν την ολοκλήρωση της αποστολής με τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ αλλά και με το 1,9 δισ. ευρώ του EFSF που απομένει (καθώς λήγει η σύμβαση με την ΕΕ στο τέλος του έτους) και όχι με τα ακόμη 2 δισ. ευρώ περίπου των επιστροφών των κερδών ομολόγων που διακρατούν Κεντρικές Τράπεζες όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί…

Γίνεται επίσης αναφορά για «συγκεκριμένες επιλογές εξόδου» που θα συζητηθούν όταν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης…

Ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Στο ΦΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένουν πηγές των δανειστών στο σχέδιο για αναθεώρηση με ενοποίηση κλιμακίων (σχετική μελέτη εκπονεί το ΣΟΕ το οποίο όμως από χθες βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ηγεσίας μετά την τροπολογία που επιτρέπει καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη για άρση πιέσεων εντάσσοντας στα επιχειρήματά της και τα χθεσινά ευρήματα της ίδιας της Κομισιόν περί μεγαλύτερης αύξησης στην ΕΕ της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ εν μέσω κρίσης.

Στο ασφαλιστικό, κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι περιμένουν τις αναλογιστικές μελέτες, παραδεχόμενες ότι μετά τις διαδοχικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχει μειωθεί το μελλοντικό «βάρος» και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο, επισημαίνουν καθώς και οι αγορές παρακολουθούν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αφού επηρεάζει το χρέος το θέμα είναι ευαίσθητο και δίδουν έμφαση στα προβλήματα τα επόμενα χρόνια που έχει φέρει η ίδια η κρίση και η ανεργία.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook