Τροπολογία κατέθεσαν στη Βουλή 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην οποία ζητάνε να εξαιρεθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις από την αναγκαστική παρακράτηση που διενεργεί ο ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση για τη διάθεση δημοσίων εγγράφων, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ψηφίζεται την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Την ίδια στιγμή μια δεύτερη τροπολογία καταθέτει ομάδα βουλευτών της ΝΔ στην οποία ζητάνε και αυτοί την κατάργηση της υποπαραγράφου ια.2 του νόμου 4254/2014 που αναφέρει ότι επιτρέπεται η παρακράτηση των κοινοτικών επιδοτήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, «οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι άμεσες ενισχύσεις για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και όχι εισόδημα που βάζει στην τσέπη του ο αγρότης. Συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ μπορεί να γίνει με τις επιστροφές του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ πετρελαίου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «διορθώνει το νόμο ο οποίος ανέφερε ότι ο ΟΓΑ δύναται μεταξύ άλλων να παρακρατεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές αγροτών και ποσά που προέρχονται από επιδοτήσεις δηλαδή ενισχύσεις από Ε.Ε. οι οποίες όμως δεν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά για να καλύψουν την διαφορά κόστους παραγωγής με αυτή άλλων χωρών». Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αγρότες που νέμονται των επιστροφών του ΦΠΑ χωρίς να πληρώνουν έστω μια ετήσια εισφορά στον ΟΓΑ. Όμως δεν θέλουμε ενόψει και της καταβολής των δόσεων της ενιαίας ενίσχυσης να υπάρξει εμπλοκή λόγω παρακράτησής της από ΟΓΑ».
Η προτεινόμενη τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως έξης: 
α. «Στο πεδίο εφαρμογής της υποπαραγράφου ια.2 του νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ Α 85) δεν εμπίπτουν οι ενισχύσεις που καταβάλλονται με βάση τις εκτάσεις και τα ζώα από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ». 
β. Στο άρθρο 4 του ν. 2458/1997 (ΦΕΚ 15 Α) προστίθεται η παράγραφος 4α. «Η καταβολή της οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς πραγματοποιείται με απευθείας κατάθεση από τον ασφαλισμένο του οφειλόμενου ποσού, σε ειδικό για το σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΟΓΑ. Στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο υπόχρεος στην καταβολή αυτή ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ, να εισπράξει για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το σύνολο ή μέρος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ή που παρά την εξουσιοδότηση, ο ΟΓΑ αδυνατεί να εισπράξει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, το σχετικό οφειλόμενο ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΟΓΑ., η οποία αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων και αποδίδεται στον ΟΓΑ 
Την τροπολογία υπογράφουν: Παναγιώτης Ρήγας, Χρήστος Γκόκας, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιάννης Δριβελέγκας, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Δημήτρης Σαλτούρος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Μιχάλης Κασσής, Πύρρος Δήμας, Θανάσης Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Σηφουνάκης, Απόστολος Κακλαμάνης και Γιώργος Παπανδρέου.

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook