Υπερασπιζόμενος έντονα τις επιλογές και τις πολιτικές του 2010, άνοιξε την ομιλία του στο Ηράκλειο ο πρωην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης "απο τον ανένδοτο στην αλλαγή".

Απο τα πυρά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε κάνεις: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, ενώ άφησε αιχμές και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας τη στάση πρωτοκλασάτων υπουργών όταν το 2011 τέθηκε το ζήτημα του δημοψηφίσματος.Ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να οικοδομήσει μια ενωτική στάση, επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης έτσι ώστε να καταφέρει η χώρα να απεγκλωβιστεί από μνημόνιο καθώς και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, καλώντας τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Παράλληλα πρότεινε την διεξαγωγή συνεδρίου στην Ελλάδα με αντικείμενο το δημόσιο χρέος και τη διαχείρησή του με τη συμμετοχή καταξιωμένων διεθνών ιδρυμάτων.Νωρίτερα ωστόσο, υπεραμυνόμενος της επιλογής του μνημονίου σημείωσε χαρακτηριστικά: "Να θυμηθούμε λιγο τις συνθήκες του 2010. Αξιοπιστία της χώρας στα τάρταρα, αγορές να προβλέπουν χρεοκοπία, μια Ευρωπαϊκή Ένωση άτολμη, χωρίς μηχανισμό, και την κ. Μέρκελ να μου λέει οτι το προβλημα της χώρας θα το λύσουν οι αγορές! Αλήθεια τι θα έκαναν όλοι αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;", διερωτήθηκε ο πρωην πρωθυπουργός, πρόσθετοντας πως πλέον τωρα κάποιοι ίσως να αντιλαμβάνονται τι θα σήμαινε μια χρεοκοπία και τι να αντιπαλεύεις για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη.Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε οτι η χώρα θα σταθεί στα πόδια της όχι απλά οταν βγεί απο το μνημόνιο αλλα οταν δεν θα χρειαστεί νέο.

"Τους ακούμε να μιλάνε για προμνημονιακή πραγματικότητα. Δεν υπαρχει καμια επιστροφή σε αυτή τη πραγματικότητα! Θα ηταν έγκλημα! Αν δε φτιάξουμε κράτος, θεσμούς θα ειμαςτε πάντα εγκλωβισμένοι και θα βουλιάζουμε σε νέες κρίσεις. Γιατι η ουσιαστική σωτηρία της χώρας προϋποθέτει την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας" τόνισε υπογραμμίζοντας πως επι δικής του διακυβέρνησης ξεκίνησαν οι μεγάλες αλλαγές με μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θεσμικό πλαισιο στη φορολογία, φορολόγηση των off-shore".Αναφερόμενος στα καθαρά πολιτικά ζητήματα ξεκαθάρισε πως "δεν μιλάει για τρίτο πόλο αλλά για τον πόλο που δεν ετεροπροσδιοριζέται δεξιά ή αριστερά. Ας ξαναβρεθούμε" συνέχισε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας πως "είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες που θα ενώσουν την κοινωνία" καταλήγοντας πως "δρόμος των αξιών μας καλεί, στο κάλεσμα αυτό λέμε Πάμε ξανά"!

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

Η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»

Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά:

- Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

- Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

- Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

- Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

- Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

- Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

- Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κούν – Σολωμός).

Λεωνίδας Σακλαμπάνης
Flashnews.gr