Σε σύνολο 4.041.000 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 3.928.000 φορολογούμενοι ή το 97,2% των οφειλετών χρωστούν στην Εφορία έως 20.000 ευρώ.

Η συντριπτική τους πλειονότητα, κοντά στα 3,9 εκατομμύρια μπορεί να μπει στο πρόγραμμα εξόφλησης οφειλών με 100 δόσεις.

Όσοι χρωστούν από 20.000 ευρώ έως 1 εκατ. είναι συγκριτικά ελάχιστοι. Φτάνουν τους 106.797 ενώ αυτοί που εξαιρούνται από τη ρύθμιση, καθώς η οφειλή τους είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι περίπου 6.000 σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.
Όλοι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν σχεδιάζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, θα μπορούν με απλές διαδικασίες να βάλουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Οι δόσεις, όμως, δεν θα είναι άτοκες ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων τόσο μειώνεται η έκπτωση των προσαυξήσεων και οι φορολογούμενοι πρέπει να σταθμίσουν, πέραν της φοροδοτικής τους ικανότητας, αρκετές παραμέτρους για να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων που τους συμφέρει.
Η ρύθμιση δίνει πολλές εναλλακτικές. Από εφάπαξ εξόφληση οφειλής με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων έως 72 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων κατά 30% ή 100 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων 20%.
Ενδιαμέσως υπάρχουν επιλογές 24 μηνιαίων δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων 80%, 36 δόσεων με διαγραφή 70%, 48 δόσεων με 60% μείωση προσαυξήσεων ή 60 δόσεων με σβήσιμο των μισών προσαυξήσεων (50%).
Ακόμα και εντός ρύθμισης οι συμψηφισμοί με επιστροφές φόρων θα συνεχιστούν. Οι συμψηφισμοί θα γίνονται αυτόματα, αλλά στο τμήμα που αφορά το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση.
Αν δεν καταβληθεί μία δόση ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση και είναι αυτομάτως εκτεθειμένος σε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμιση για λόγους ανωτέρας βίας μπορεί να τους εξηγήσει στον προϊστάμενο της Εφορίας του και να ξαναμπεί, για μία μόνο φορά, στη ρύθμιση, σε διάστημα δύο μηνών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook