\”Περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης, σημαίνει λουκέτο για τα μαγαζιά\” Περισσότερο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος των καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα Χανίων κ. Σταύρος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης από το 13% στο 23%. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης μια τέτοια αύξηση είναι αδύνατον να απορροφηθεί, και \”φυσικά ούτε ο καταναλωτής δεν είναι δυνατόν να την επιβαρυνθεί.\”

Οποιαδήποτε αύξηση σε οτιδήποτε, θα μας κλείσει σημειώνει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών επισημαίνοντας παράλληλα ότι και το τουριστικό προϊόν θα πληγεί με κάτι τέτοιο.

Ανάλογη θέση παίρνει με ανακοίνωση του και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου επισημαίνοντας σε ανακοίνωση του οτι ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις θα πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας τη χαριστική βολή στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

 Στο  υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης που στάλθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κοινοποιείται στους δυο Ρεθεμνιώτες Βουλευτές.

επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

 Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, στις διαπραγματεύσεις του Υπουργείου σας με την Τρόικα, μεταξύ των άλλων, έχει τεθεί και το θέμα αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, επισιτιστικών επιχειρήσεων, από το 13 στο 23%.

Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός για τις νησιώτικες περιοχές της Χώρας μας, μεταξύ αυτών και του Νομού μας, αποτελεί μονοκαλλιέργεια, την βαριά βιομηχανία τους. Η παραμονή και επιβίωση των κατοίκων των περιοχών αυτών στις εστίες τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την εξέλιξη του τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται φθίνουσα πορεία του τουρισμού, οφειλόμενη όχι μόνο στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά, κυρίως, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος με αποτέλεσμα ο Ελληνικός τουρισμός να βρίσκεται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες μειώνουν τους συντελεστές ΦΠΑ για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τους προϊόντος, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευτεί την Ελληνική γαστρονομία και την Ελληνική διατροφή ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Χώρας, εξετάζει την αντιμετώπισή τους ως εισπρακτικό μηχανισμό αβέβαιης αποτελεσματικότητας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ στα επισιτιστικά επαγγέλματα θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζει την αύξηση των κρατικών εσόδων. Επιπλέον, όχι μόνο θα ανακόψει ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού αφίξεων τουριστών, αλλά θα οδηγήσει και σε αναστροφή της αυξητικής τάσης μεσομακροπρόθεσμα, υπονομεύοντας έτσι και τη μακροχρόνια δυναμική του τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για τα έσοδα, αλλά και για την απασχόληση στον τουριστικό κλάδο.

Επειδή, λοιπόν, ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις θα πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας τη χαριστική βολή στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, παρακαλούμε τις δικές σας ενέργειες για την αποτροπή της μακροπρόθεσμης υπονόμευσης του δυναμικότερου τομέα της Ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook