Στις 4 Ιουλίου θα συνεχιστεί στη Χάγη η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος εμφανίστηκε την Παρασκευή το πρωί για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο σερβοβόσνιος στρατιωτικός ηγέτης αρνήθηκε να δηλώσει εάν είναι ένοχος ή αθώος και ζήτησε να του δοθεί παράταση άνω των 30 ημερών, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για το κατηγορητήριο. Με το αίτημά του συμφώνησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο οποίος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί – βάσει των κανονισμών – στις 4 Ιουλίου.

«Είμαι ένας σοβαρά άρρωστος άνθρωπος», ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του Μλάντιτς, ο οποίος κατά την έναρξη της διαδικασίας κλήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του: «Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς», δήλωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν διαβάσει τίποτε από το υλικό που τού επιδόθηκε μετά την άφιξή του στο κέντρο κράτησης του Σεβένινγκεν του δικαστηρίου της Χάγης, περιλαμβανομένου του κατηγορητηρίου.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο δικαστής ανέγνωσε μία σύνοψη των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας: γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου. Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια), το 1995.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook