Ο πρώτος δήμαρχος που ανοιχτά εξέφρασε το φόβο ότι είναι λίγος ο χρόνος που έχει δοθεί για την καταγραφή των ζημιών είναι ο Μιχάλης Σελέκος.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αργύρη Ντινόπουλο και του τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή έως σήμερα το βράδυ. Συγχρόνως, σε πολλά περιστατικά το νερό αντλήθηκε από το δήμο, οπότε δεν κλήθηκε η Πυροσβεστική. Πως θα καταγραφούν αυτά τα περιστατικά για να λάβουν αποζημίωση; Όπως εξήγησε ο κ. Σελέκος, έως τώρα την καταγραφή έκαναν οι δήμοι. Η καταγραφή από την Πυροσβεστική δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια περιστατικά που δεν καταγράφηκαν από την Πυροσβεστική, αλλά μόνο από το δήμο (που τα αντιμετώπισε κιόλας) να μην αποζημιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να έχει στα χέρια του μέχρι και την Κυριακή την πλήρη λίστα, την οποία θα μεταβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών για να υπολογιστούν τα χρήματα των αποζημιώσεων που θα εκταμιευτούν.

Το πρόβλημα σιγά σιγά εντοπίζουν κι άλλοι δήμαρχοι.

Όπως έλεγε στο newpost ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου μόλις 18 αιτήσεις για αυτοψία είχαν υποβληθεί στο δήμο. «Η ζημιά στα σπίτια του Περιστερίου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικώς είχε παρουσιαστεί αλλά και πάλι έχουμε το φόβο μήπως κάποιοι δεν ξέρουν που θα απευθυνθούν για αυτό από το πρωί της Κυριακής θα τους \”βομβαρδίσουμε\” με ανακοινώσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλα τα σχετικά τηλέφωνα του δήμου».

Το Ίλιον και το Μενίδι, πάντως, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαδικασία που αυτομάτως εισάγει τους δύο αυτούς δήμους σε ένα καθεστώς ειδικού χειρισμού, που θα τους «γλυτώσει» από τέτοιου είδους προβλήματα.

Στον Πειραιά, όπως είπε στο newpost o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου υπήρξαν 30 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και αποθήκες. Από την άλλη, ζημιές έχουν υποστεί και καταστήματα στο λιμάνι, που βρίσκονται μπροστά στον σταθμό του ηλεκτρικού, εκεί όπου για πολλές ώρες οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Τα τηλέφωνα του δήμου θα λειτουργούν και σήμερα περιμένοντας αιτήματα για αυτοψίες.

Ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται ανάμεσα στις λάσπες, τα συντρίμμια και την απόγνωση των κατοίκων που, πέρα από την αγωνία να προλάβουν να καταγραφούν ως πλημμυροπαθείς, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι πιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα αφορούν την πλήρη αποζημίωσή τους ή ένα έκτακτο βοήθημα που δεν θα είναι αρκετό για να τους ανακουφίσει.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook