Μετά από ένα σερί τεσσάρων έντονα πτωτικών εβδομάδων ζήσαμε την πρώτη δυνατή ανοδική εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια. Το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο είναι κατά πόσον η άνοδος αυτή αποτελεί μία προσωρινή μόνον ανακούφιση ή ολοκληρώθηκε η διόρθωση και επανερχόμαστε ξανά στον ενάρετο κύκλο της ανόδου ;

Κύρια αιτία της διόρθωσης ήταν η ανησυχία για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και ιδιαίτερα για την πιθανότητα διπλής ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οδηγός της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια είναι η αμερικάνικη οικονομία, ωθούμενη από τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας. Οι πολιτικές αυτές κατάφεραν με επιτυχία μέχρι σήμερα να βγάλουν από την ύφεση την οικονομία των Η.Π.Α. και να την επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Καθώς άρχισε η αναστροφή των βοηθητικών πολιτικών από την Fed, οι αγορές ανησυχούν για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς υποβοήθηση και κινούνται περισσότερο νευρικά. Πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 2011 η αμερικάνικη αγορά κινείται μονότονα ανοδικά, χωρίς να λάβουν χώρα διορθώσεις του 5% όπως τυπικά συμβαίνει σε έναν ανοδικό κύκλο. Από ότι φαίνεται στο μέλλον πλέον θα βιώνουμε εντονότερες διακυμάνσεις στις αγορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Το αντίθετο μάλιστα. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο κύκλος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης βρίσκεται κάπου στη μέση του και όχι στο τέλος. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με θετικούς ρυθμούς. Απλά η ανάπτυξη σε αυτόν τον κύκλο γίνεται με ήπιους ρυθμούς και όχι με τους φρενήρεις ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει την δεκαετία του ‘90.

Οι Η.Π.Α. οδηγούν τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο ενώ η Ευρώπη βρίσκεται περίπου τρία χρόνια πίσω σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο των Η.Π.Α. Το γεγονός αυτό ανησυχεί μεν τους επενδυτές, δεν είναι απαραίτητα κακό όμως για την παγκόσμια οικονομία. Ο ετεροχρονισμός αυτός βοηθάει συνήθως στην διαμόρφωση ενός μακροβιότερου και με μικρότερες διακυμάνσεις οικονομικού κύκλου.

Στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, τα χρηματιστήρια θεωρούνται πλήρως αποτιμημένα, έχοντας ενσωματώσει όλα τα γνωστά οικονομικά δεδομένα στις τιμές. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αρνητικό. Είναι απλά μία ακόμα επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο μέσον του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το τέλος του οικονομικού και επενδυτικού κύκλου συνοδεύεται πάντα από άκρατη ευφορία σε όλους τους εμπλεκόμενους, και απέχουμε ακόμα αρκετά από τέτοιες καταστάσεις.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook