Τρίβουν τα χέρια τους σε περίπτερα και καφετέριες… 
«Τον τελευταίο χρόνο με τόσες πορείες που έκλειναν κάθε λίγο και λιγάκι το κέντρο υπολογίσαμε ότι χάναμε από τον μηνιαίο τζίρο του μαγαζιού περίπου 6 χιλιάδες ευρώ» λέει ο υπεύθυνος μιας από τις καφετέριες που λειτουργούν στην Πλατεία Συντάγματος. Αυτή ήταν η πραγματικότητα για τα καφέ πέριξ της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας που πλήρωναν με τον δικό τους τρόπο τις συνεχείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που αναστάτωναν το κέντρο της Αθήνας.
Και ξαφνικά στα τέλη Μαΐου όλα αλλάζουν. Η πλατεία Συντάγματος πλημμυρίζει διαδηλωτές, οι σερβιτόροι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τους πελάτες που κατακλύζουν τα μαγαζιά και τα ταμεία κοντεύουν να καλύψουν την «χασούρα» των τελευταίων μηνών.
«Η κίνηση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των Αγανακτισμένων έχει αυξηθεί στο μαγαζί κατά 60%» λέει στο protothema.gr ο Στέλιος, υπάλληλος σε καφέ της Λ.Αμαλίας που μέρα και νύχτα εξυπηρετεί με καφέδες ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών.
Σε μια εποχή που οι ιδιοκτήτες καφέ και ζαχαροπλαστείων στην Πλατεία Συντάγματος περίμεναν τον ερχομό των τουριστών και προσεύχονταν να κοπάσουν οι πορείες στο κέντρο, το Κίνημα των Αγανακτισμένων ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» να δώσει ανάσα ζωής στα ταμεία τους.
Οι χιλιάδες των Αθηναίων που κάθε απόγευμα γεμίζουν ασφυκτικά το Σύντάγμα και τους γύρω δρόμους «ξοδεύουν κατά μέσο όρο 5 ευρώ ο καθένας σε καφέ, σάντουιτς ή μπύρα» υπολογίζει ένας από τους περιπτεράδες της πλατείας που τις τελευταίες ημέρες έχει 4πλασιάσει τον τζίρο του λόγω της άνευ προηγουμένου πώληση εμφιαλωμένων νερών και μπύρας στους συγκεντρωμένους.
«Αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε πιτσιρικάδες να κάθονται στα ψυγεία για να εξυπηρετούν τον κόσμο με τα νερά και τις μπύρες» λέει ένας άλλος περιπτεράς της Πλατείας που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει το «θείο δώρο» των Αγανακτισμένων.
Ένα κίνημα διαμαρτυρίας που μεταφέρει κάθε απόγευμα μέρος από τις καταναλωτικές του συνήθειες έξω από τη Βουλή τονώνοντας αυτό το κομμάτι της αγοράς του πολύπαθου Κέντρου. 
Τα ρεκόρ πωλήσεων έγιναν την Κυριακή 29 και την Τρίτη 31 Μαΐου όταν περισσότεροι από 100.000 άτομα κατέκλυσαν την περιοχή. «Ήταν το κάτι άλλο αυτό που συνέβη την Κυριακή το βράδυ» λέει σερβιτόρος σε καφέ της Πλατείας και συνεχίζει «δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη ουρά ανθρώπων να περιμένει για έναν καφέ και οι περισσότεροι για να τον πάρουν στο χέρι και να τον πιουν καθισμένοι σε κάποιο πεζούλι ή ακόμη και στα πεζοδρόμια».
Αυτό όμως που έχει ξαφνιάσει ευχάριστα ιδιοκτήτες αλλά και εργαζόμενους είναι το ειρηνικό κλίμα των συγκεντρώσεων. «Όταν είχε πορεία κατέβαζα τα ρολά στο περίπτερο και καθόμουν σπίτι χάνοντας το μεροκάματο και την το βράδυ κοίταγα στην τηλεόραση μήπως το δω να γίνεται λαμπάδα από καμιά μολότοφ» λέει γελώντας ο Θανάσης, υπάλληλος σε περίπτερο της Βας.Σοφίας. «Τώρα όχι μόνο δεν κλείνουμε αλλά χαίρομαι να μιλάω με όλα αυτά τα νέα παιδιά που αγοράζουν χαμογελαστά ένα μπουκαλάκι νερό ή μια μπύρα και πάνε πάλι να φωνάξουν χωρίς να φοβάμαι πως θα με κλέψουν ή θα με κάψουν».
Με αυτούς όμως που τα έχουν οι Αγανακτισμένοι είναι με τους πλανόδιους σουβλατζήδες που έχουν κάνει απόβαση τόσο στην Πλατεία όσο και στην Λ.Αμαλίας πουλώντας τα γνωστά «βρώμικα» των γηπέδων που όχι μόνο πνίγουν με την τσίκνα τους την περιοχή αλλά έχουν βρει την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πουλώντας πανάκριβα τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τους.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook