Ένας βομβιστής-καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 27 σιίτες παραστρατιωτικούς μαχητές στα προάστια της πόλης Τζουρφ αλ Σάχαρ του Ιράκ σήμερα, από όπου οι δυνάμεις των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας απώθησαν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το Σαββατοκύριακο, είπαν πηγές του στρατού και της αστυνομίας.
Ο δράστης της επίθεσης οδηγούσε ένα τετρακίνητο όχημα Χάμβι, που πιθανόν είχε κλαπεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα, παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 60 σιίτες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι βοήθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν την πόλη, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα προς νότον.
Η διατήρηση του ελέγχου της Τζουρφ αλ Σάχαρ θεωρείται κρίσιμη για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατάφεραν εντέλει να απωθήσουν τους σουνίτες αντάρτες έπειτα από μήνες μαχών.
Η εξέλιξη επιτρέπει δυνητικά στις ιρακινές δυνάμεις να εμποδίσουν τους σουνίτες τζιχαντιστές να πλησιάσουν περισσότερο στη Βαγδάτη, ενώ αποκόπτει επίσης τη σύνδεση με τα προπύργιά τους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ και αποτρέπει την παρείσφρησή τους στον κυρίως σιιτικό νότο του Ιράκ.
Η οργάνωση έχει απειλήσει να εισβάλει στη Βαγδάτη, όπου όμως βρίσκονται χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων και σιίτες παραστρατιωτικοί, που αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, εάν η πρωτεύουσα απειληθεί.
Οι στρατιωτικές νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μια οργάνωση που έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα και αποτελείται από Άραβες και ξένους τζιχαντιστές, αποδεικνύονται συχνά πρόσκαιρες, παρά την υποστήριξη που παρέχουν στις ιρακινές δυνάμεις τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ τα οποία πλήττουν θέσεις του ΙΚ στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.
Την ώρα που οι ιρακινοί στρατιωτικοί και οι σιίτες παραστρατιωτικοί πανηγύριζαν τη νίκη τους κι έπαιρναν φωτογραφίες των σορών των μαχητών του ΙΚ, τζιχαντιστές συνέχιζαν να σφυροκοπούν την πόλη με ολμοβόλα από τις δενδρόφυτες περιοχές όπου υποχώρησαν.
Μια άλλη σημαντική μάχη κοντά στη Βαγδάτη αναμένεται να αρχίσει δυτικά της πρωτεύουσας, στην Άνμπαρ. Η πόλη Αμρίγιατ αλ Φαλούτζα είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές από τους μαχητές του ΙΚ επί εβδομάδες. Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός του Ιράκ προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια επιχείρηση για να σπάσει την πολιορκία.
Ωστόσο το ΙΚ διατηρεί αμείωτη την πίεση προς τις δυνάμεις ασφαλείας: σήμερα επιτέθηκε σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σιίτες παραστρατιωτικούς στην πόλη αλ Μανσουρίγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι Κούρδοι μαχητές, οι Πεσμεργκά, κατάφεραν επίσης να προελάσουν και να αποσπάσουν εδάφη το Σαββατοκύριακο από το ΙΚ, που έχει εγκαθιδρύσει ένα «χαλιφάτο» στις περιοχές που ελέγχει κι εμφανίζεται αποφασισμένο να αλλάξει τον χάρτη της πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής.
Μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των Πεσμεργκά στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι, στη Συρία, όπου οι Σύροι Κούρδοι αποκρούουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών εδώ και 40 ημέρες.
Ιρακινοί Κούρδοι και ένας Σύρος Κούρδος δήλωσαν ότι οι Πεσμεργκά επρόκειτο να μεταβούν στην Κομπάνι -μέσω Τουρκίας- χθες, αλλά η αναχώρησή τους ανεβλήθη.
Ένας εκπρόσωπος των Σύρων Κούρδων στην Ευρώπη, ο Σινάμ Μοχάμεντ, δήλωσε ότι ως τώρα οι Πεσμεργκά δεν έχουν αναχωρήσει. «Υποτίθεται ότι θα πήγαιναν χθες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν «λέει πως είναι έτοιμη να τους στείλει, αλλά δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία».
Οι Ιρακινοί Κούρδοι δεν θα εμπλακούν σε χερσαίες μάχες στην Κομπάνι, αλλά θα παράσχουν υποστήριξη με πυροβολικό στους Σύρους Κούρδους, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.
Οι σφοδρές εχθροπραξίες και οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών με ολμοβόλα συνεχίζονταν σήμερα στην Κομπάνι και ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, όπου υψώνονταν στήλες γκρίζου καπνού.
Οι μαχητές του ΙΚ προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Κομπάνι επί έναν μήνα και πλέον, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους και το γεγονός πως μετρούν εκατοντάδες απώλειες.
Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμαχικών τους χωρών εξαπέλυσαν πάνω από 10 επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών χθες και σήμερα στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Τέσσερις επιδρομές έγιναν γύρω από την πόλη Κομπάνι, πλήττοντας πέντε αυτοκίνητα και ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ΙΚ, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (Central Command ή CentCom) του στρατού των ΗΠΑ.
Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν επτά αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους τρεις κοντά στο Φράγμα της Μοσούλης. Επίσης εξαπολύθηκαν πλήγματα κοντά στη Φαλούτζα, το Μπάιτζι και το Ζουμάρ, σύμφωνα με τη CentCom.
«Μια αεροπορική επιδρομή νοτιοανατολικά από τη Φαλούτζα έπληξε μια μεγάλη μονάδα του ΙΚΙΛ», ένα κτίριο και ένα όχημα, σύμφωνα με τη CentCom, που χρησιμοποίησε ένα παλαιότερο όνομα του ΙΚ.
Κοντά στο Μπάιτζι, επλήγησαν μια μικρή μονάδα κι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Στη Ζούμαρ, επλήγη μια μικρή μονάδα του ΙΚ και καταστράφηκαν δύο κτίρια όπου βρίσκονταν μαχητές του.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook