Επιβράδυνση των αρνητικών ρυθμών χρηματοδότησης της οικονομίας για το 2015 και σταθεροποίηση της πιστωτικής επέκτασης προς τα τέλη του χρόνου διαβλέπουν οι τράπεζες, αξιολογώντας την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος μετά και την ολοκλήρωση του stress test.

Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, το έλλειμμα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται πλέον στα 40 δισ. ευρώ από το 2009 μέχρι και σήμερα και αν και το χαμένο έδαφος θα απαιτήσει πολλά χρόνια για να ανακτηθεί, οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης αναμένονται εντός του 2015. Οι προϋπολογισμοί των τραπεζών υπολογίζουν το ποσό που θα διοχετευθεί στην οικονομία περί τα 3 δισ. ευρώ και αν και το μέγεθος αυτό δεν μπορεί να επαναφέρει τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης σε θετικό έδαφος, θα συμβάλει στην εκτόνωση της πιστωτικής ασφυξίας, που καταγράφεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι προβλέψεις από τις τράπεζες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πιστωτική συρρίκνωση θα περιοριστεί στο -2% το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τάση περαιτέρω βελτίωσης έως τα τέλη του χρόνου. Το θετικό αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών δεν αποδεσμεύει κατ’ ανάγκη επιπλέον ρευστότητα στον βαθμό που η πολιτική για την εξασφάλιση ικανής ρευστότητας εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κινήσεις για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που έχει ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε κάθε περίπτωση όμως λύνει τα χέρια των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν πλέον να εστιάσουν στην πραγματική οικονομία και τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Εκτονωτικά λειτουργεί άλλωστε και για τους καταθέτες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον να φοβούνται για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών, παγιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης και επανάκτησης μέρους των καταθέσεων, που βρίσκεται σε θυρίδες.

Στελέχη από τις τράπεζες συνδέουν την ανακοπή των αρνητικών ρυθμών χρηματοδότησης με τη ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι αυτή προέρχεται από υγιείς οντότητες, καθώς και την εξέλιξη του ΑΕΠ, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κλείσει θετικά στο 2,9% στο τέλος του χρόνου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων και προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστική εξέλιξη θα είναι το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών στον τομέα της στεγαστικής πίστης, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου. Τα επισφαλή δάνεια ως απόλυτο μέγεθος αναμένεται να φτάσουν στο ζενίθ το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο με τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές δανείων, που θα κάνουν οι τράπεζες. Η ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο, καθώς θα σταθεροποιούνται και οι θετικοί ρυθμοί στην οικονομία.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook