Το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά επλήγη από τουλάχιστον δύο οβίδες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, δήλωσαν εκπρόσωπος της προεδρίας και άλλες πηγές.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Τάρεκ Σάμι, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της βουλής καθώς και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής μέσα στο προεδρικό μέγαρο τραυματίστηκαν από οβίδες».

Ο Σάμι κατηγόρησε για την επίθεση τη φυλή Χάσιντ και τον ηγέτη της σεΐχη Σάντεκ αλ Άχμαρ. «Οι αλ Άχμαρ πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Νωρίτερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν τις σορούς 50 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονταν σήμερα και η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται πια στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.

Οδομαχίες στην πρωτεύουσα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 155 ανθρώπους μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Σάλεχ –ο οποίος κυβερνά τρεις δεκαετίες–, που συνεχίζεται από τον Ιανουάριο. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι.

Οι σοβαρές μάχες στη Σαναά εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της πόλης, περιοχή ελεγχόμενη από δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ, γεγονός που ίσως αποτελέσει ορόσημο στη σύγκρουση.

Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών. «Πολλοί τραυματίες είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα τέμενος, και οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν γιατρούς να τους βοηθήσουν», είπε η πηγή αυτή.

«Η Τάιζ έχει μετατραπεί σε πόλη φαντασμάτων, πολέμου», πρόσθεσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο, στην διάρκεια του οποίου ακούγονταν πυρά στο βάθος.

Στην Υεμένη –όπου εδρεύει μια οργάνωση συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, η λεγόμενη αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ή ΑΚΑΧ– υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη, λένε αναλυτές. Η Δύση θέλει να αποφύγει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο: η χώρα συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη εξαγωγό αργού παγκοσμίως, και βρίσκεται κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς μέσω των οποίων μεταφέρεται πετρέλαιο.

Στη Σαναά επίσης υπήρξε βομβαρδισμός του σπιτιού ενός από τα αδέλφια του Σάντεκ αλ Άχμαρ, ηγέτη της φυλής Χάσιντ, του Χαμίντ αλ Άχμαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook