Σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου υποβαλλόταν εδώ και μία εβδομάδα σε θεραπεία για ασθένεια που δεν είχε γίνει γνωστή, απεβίωσε ο 77χρονος πρόεδρος της Ζάμπια Μάικλ Σάτα.

«Η είδηση αληθεύει. Χάσαμε τον πρόεδρο. Ο εκτελών χρέη προέδρου θα κάνει σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο οι αρχές στην πρωτεύουσα Λουζάκα δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την είδηση. 

Πηγές στους κόλπους της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του προέδρου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα Zambia Reports, ενώ η ιστοσελίδα Zambian Watchdog αναφέρει ότι η είδηση «επιβεβαιώθηκε 100%». 

Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τότε που επέστρεψε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, όπου δεν μπόρεσε να εκφωνήσει την ομιλία που είχε ετοιμάσει. «Δεν είμαι νεκρός», είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου στις 19 Σεπτεμβρίου σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση. 

Προσωρινός διάδοχος στην προεδρία μπορεί να οριστεί ο υπουργός Άμυνας Εντγκαρ Λούνγκου, ο οποίος ασκούσε ήδη χρέη προέδρου εν τη απουσία του Σάτα ή ο αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα γίνει ο πρώτος λευκός αρχηγός αφρικανικού κράτους, μετά τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ στη Νότια Αφρικής το 1994.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στην Αφρική δεν είχαν προγραμματιστεί πριν από το 2016, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Σάτα υποδαύλιζε τις αντιπαλότητες στις τάξεις του κόμματός του, του Πατριωτικού Μετώπου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών, με τους περισσότερους αναλυτές να αποκλείουν την υποψηφιότητα του Σκοτ λόγω των περιορισμών που αφορούν την υπηκοότητα.

Ο Λούνγκου που είναι και γενικός γραμματέας του Πατριωτικού Μετώπου, ηγήθηκε των εορτασμών την περασμένη εβδομάδα για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

newsbeast.gr