Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του Τριημέρου Λόγου και Τέχνης και του Έτους El Greco όπως έχει ανακηρυχθεί το έτος 2014 από το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, πρόκειται να τιμήσει τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή βραβεύοντας τον σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο Κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο με ελεύθερη είσοδο.

Πριν τη βράβευση θα γίνει προβολή της διεθνούς παραγωγής 2007 ελληνικής κινηματογραφικής ιστορικής ταινίας του “El Greco” η οποία αφηγείται την επική ιστορία του διασημότερου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως “El Greco”.

Μετά την προβολή θα μιλήσει σχετικά με την ταινία ο ίδιος ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Επίσης. ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιήσει εικαστική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου με τίτλο «Τιμή στον Έλληνα».

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης και την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σχιζάκη, ιδρυτή του Μουσείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 με είσοδο ελεύθερη ενώ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κλήθηκαν να ανταποκριθούν κατασκευάζοντας λάβαρα αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας με όποιο τρόπο έκρινε ο καθένας κατάλληλο, την ευλάβεια και το θαυμασμό προς το έργο του μεγάλου ζωγράφου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μαθήτευσε στο Ηράκλειο πριν φύγει για την Ιταλία και αμέσως μετά για την Ισπανία όπου και μεγαλούργησε.

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος.