Τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία 600.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν συμπεριλήφθηκε στο εκκαθαριστικό τους η έκπτωση του 20%.

Πρόκειται για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών της κατηγορίας αυτής που έχει κάνει λάθη κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9 ή του εντύπου Ε2 για τα μισθωμένα ακίνητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστά η εκκαθάριση και ο υπολογισμός της έκπτωσης στον φόρο.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενδεικτικό είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει, στη στήλη 32 του εντύπου Ε9, τον κωδικό 8 στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό.

Προβλήματα προέκυψαν και από την ελλιπή συμπλήρωση του εντύπου Ε2 και τη μη κωδικοποίησή του. Περίπου 10.000 φορολογούμενοι δεν είχαν δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή είχαν δηλώσει για το ίδιο ακίνητο τον ίδιο αριθμό παροχής. Όλοι αυτοί αποκλείστηκαν κατά την προηγούμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ από την έκπτωση του 20%.
Tο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εφαρμογή στην οποία, ταυτόχρονα με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα γίνεται αυτόματα και η εκκαθάριση του φόρου για τον ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση πάντως που προκύπτει διαφορά φόρου άνω των 300 ευρώ, θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών βάσει των οποίων υποβλήθηκε η τροποποιητική δήλωση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook