Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να συλλάβουν τον διάσημο σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι, στην Πολωνία όπου είχε μεταβεί για να παραβρεθεί στα εγκαίνια Μουσείου Ιστορίας των Εβραίων, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα \”Gazeta Wyborca\”, που επικαλείται πηγές του πολωνικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο 81χρονος Πολάνσκι, γαλλοπολωνικής καταγωγής, καταζητείται από την αμερικανική αστυνομία από το 1977 για τις παράνομες σεξουαλικές σχέσεις που είχε με ανήλικη κοπέλα.
Το αίτημα της αμερικανικής Δικαιοσύνης προς την γενική εισαγγελία της Πολωνίας για έκδοση του Πολάνσκι, έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί, με το επιχείρημα ότι δεν συνάδει με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι διεθνείς συμφωνίες.
Το αμερικανικό αίτημα δεν είχε μεταφραστεί στα πολωνικά , όπως γράφει η εφημερίδα, γεγονός που ήταν κύρια ευθύνη του πολωνικού υπουργείου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά των πολωνικών αρχών.
Ήδη από το 2010, η γενική εισαγγελία της Πολωνίας είχε ανακοινώσει ότι μία έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, διότι το αδίκημα που τον βαραίνει, έχει παραγραφεί. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και στην περίπτωση του αμερικανικού δικαίου.Και αν ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών παραμένει δυνατή. Στην Πολωνία, ο Πολάνσκι βρίσκεται από το 2011 χωρίς να έχει διεξαχθεί σε βάρος του έρευνα.
Ωστόσο, η παρουσία του αυτή την εβδομάδα, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς η τελετή των εγκαινίων του μουσείου, μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση. Υπενθυμίζεται ότι, ο δημιουργός της «Νύκτας των Βρυκολάκων» είχε συλληφθεί το 2009 στη Ζυρίχη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ένα βραβείο και εν συνεχεία τέθηκε υπό κράτηση στην Ελβετία για μερικούς μήνες, χωρίς όμως να εκδοθεί.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook