Η δημοτική αρχή Χερσονήσου προχώρησε σε δραστικά μέτρα για τη διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών. Συγκεκριμένα, ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού (όπως αναρτήθηκε στον ισότοπο του ΤΑΙΠΕΔ) και στρέφεται δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Χερσονήσου επικαλείται ως λόγους ακύρωσης του διαγωνισμού και κάθε προηγούμενης σχετικής πράξης, τα εξής:

• Η μεταβίβαση στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για την οικονομική αξιοποίηση της περιοχής έγινε άνευ ανταλλάγματος, για ένα απροσδιόριστο σύνολο περιουσιακών στοιχείων που περιγράφονται αόριστα ως «738.000 τμ γη με κτίσμα», χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους αυτής της πράξης.

• η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ακινήτου γίνεται υπό καθεστώς περιορισμένης διαφάνειας και νομοθετικής βεβαιότητας, αφού τόσο η διακήρυξη όσο και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν αόριστες ή και κρυφές παραμέτρους που επιτρέπουν την εξωθεσμική συναλλαγή των επενδυτών με το ΥΠΕΚΑ και την ΑΕ ΤΑΙΠΕΔ.

• η μεταβίβαση μέρους της συνολικής έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., αποτελεί μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας που διατηρεί δημόσιο σκοπό και ανέκαθεν είχε τεθεί σε δημόσια χρήση.

Στην πρόσκληση των υποψήφιων επενδυτών δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα που διακρίνει το εν λόγω ακίνητο.