Από το Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων ανακοινώνεται ότι:
Κάθε χρόνο καταγράφονται στη Χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης δηλητηριωδών και μη. Η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη και χρειάζεται ειδική μέθοδος ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από το Σεπτέμβριο έως τώρα έχουν καταγραφεί 60 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων καταγράφτηκε ένας θάνατος σε μία γυναίκα 45 ετών και ένα παιδί 2,5 ετών νοσηλεύεται σε μονάδα.
Επίσης σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία στην Ελλάδα φύονται 2.000 είδη μανιταριών εκ των οποίων δύο από αυτά προκαλούν δηλητηρίαση από 2 έως 24 ώρες μετά το γεύμα. 
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από άγρια μανιτάρια είναι:
Εμετοί, διάρροιες, πυρετός, ταχυκαρδία, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από ένα-δύο εικοσιτετράωρα εμφανίζεται και διαταραχή ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να εξελιχτεί σε ανεπάρκεια. Η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο για έναρξη θεραπείας πρέπει να γίνει άμεσα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλείται το κοινό και ιδιαίτερα ομάδες πληθυσμού που επισκέπτονται ή διαμένουν στην ύπαιθρο για την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook