H Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνει την πρώτη επιστημονική Ημερίδα με επίκεντρο προβληματισμού το ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και ώρα 09:00.

Οι Φορείς οι οποίοι συνεργάζονται είναι οι: ΟΑΚ/Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης-Ενότητα Χανίων, Πρόγραμμα ‘Ελλάδα-Κύπρος «ΕΝΕΡΓΕΙΝ»’ , OIKOSNET EUROPE (Ακαδημίες της Ευρώπης), Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., Πολυτεχνείο Κρήτης και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν από καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο της ενέργειας και των ΑΠΕ είναι τα εξής: «Ευρωπαϊκές πολιτικές για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών στην ενέργεια» (Βασιλεία Αργυράκη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EASME), «Παραδείγματα Συνεταιρισμών ενέργειας στην Ευρώπη και οι τοπικές κοινωνίες» (Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Ευρωβουλευτής), «Βιώσιμη Χωροθέτηση Μονάδων ΑΠΕ στα νησιά» (Χάρης Τσούτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης), «Χρήση ανεμογεννητριών σε αστικό περιβάλλον» (Γεώργιος Σταυρουλάκης, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης), «Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΑΠΕ» (Ελευθέριος Μαναρώλης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πίστης της Τράπεζας Χανίων), «Κατευθύνσεις πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας» (Νίκος Ζωγραφάκης, Προϊστάμενος του Ενεργειακού Γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης), «Οι ΑΠΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης» ( Νίκος Νικολαΐδης, Αναπληρωτής Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης), «Ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές» (Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ομάδα ΑΠΕ), «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χρήση των ΑΠΕ στην Κρήτη» (Ιωάννης Βουρδουμπάς, Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης/Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος), «Η ΔΕΗ και η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη» (Αντιόπη Γιγαντίδου, Τομεάρχης λειτουργίας Κέντρου Ελέγχου συστήματος μεταφοράς Κρήτης/ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Επίσης την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργειας στον Νομό Χανίων με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ενταχθεί ολόκληρη η Κρήτη. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι Αποστολάκης Μανώλης, Γεν. Διευθυντής της ΕΤΑΝΑΠ, Δρ Νίκος Ζωγραφάκης, Προϊστάμενος του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κρήτης, Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, Θεόδωρος Σταθάκης, Δήμαρχος Κισάμου, Νίκος Χρυσόγελος, Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου, Dirk Knapen, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop), Βρυξέλλες.
***
Η Ημερίδα αποσκοπεί σε μία ουσιαστική επιστημονική ανάλυση και ενημέρωση γύρω από το ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη, ώστε να μπορέσει να γίνει να αυτάρκης. Η Αναμένεται να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις τη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθούμε στο θέμα αυτό και να συμβάλλουμε συλλογικά και δημιουργικά στην επίλυσή του, σημειώνει ο κ. Κων. Ζορμπάς, Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ.

Η Ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους Δήμους, την Εκκλησία, τους δημοτικούς συμβούλους, τις τοπικές Κοινότητες, τις ενοριακές κοινότητες, τις σχολικές μονάδες και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη ο οποίος επιθυμεί να ενημερωθεί έγκυρα για το σημαντικό αυτό θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook