Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, σχετικά με τις παρατηρούμενες περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για το έτος 2013.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο Μ.Βολουδάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό για το ίδιο θέμα, κατά την οποία ο Υπουργός τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ για την επίλυση του θέματος. Καθώς από ότι φαίνεται οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει, ο Μ.Βολουδάκης φέρνει το ζήτημα στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Γιώργο Καρασμάνη

Η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί ουσιώδες μέρος του εισοδήματος των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, χωρίς το οποίο η δραστηριότητά τους δεν είναι βιώσιμη. Το τρέχον έτος οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση που αφορά την παραγωγική τους δραστηριότητα του έτους 2013. Για πολλούς κτηνοτρόφους της ορεινής Κρήτης, τα ποσά που έχουν ως τώρα εισπραχθεί είναι μικρό μέρος μόνο των ποσών που είχαν εισπράξει πέρυσι για το έτος 2012.

Είναι όμως γνωστό ότι δεν έχουν υπάρξει ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στα αντικειμενικά δεδομένα της κτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο είχε διαβεβαιώσει ότι 130 εκατομμύρια ευρώ ήταν διαθέσιμα κατά την έναρξη καταβολών των δόσεων προς τους κτηνοτρόφους.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω γεγονότων προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων – που προβάλλονται ως αιτολογία σε αρκετές περιπτώσεις περικοπών – δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν μόνο για μια χρονιά (2013), χωρίς μάλιστα έγκαιρη προειδοποίηση.

Με τα υπόλοιπα χρήματα που υπάρχουν προς διάθεση, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές που παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες περικοπές ή απορρίψεις αιτήσεων αποζημίωσης.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός :

– Ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως εξισωτική αποζημίωση για την περίοδο του 2013, κατά πόσο διαφοροποιείται από το αντίστοιχο του 2012, και ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά για το νομό Χανίων;
– Αν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία ότι υπάρχουν ουσιαστικές περικοπές για τους κτηνοτρόφους των Χανίων, γιατί συμβαίνει αυτό ενώ δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μεταβολή των αντικειμενικών δεδομένων (περιοχές βόσκησης κλπ);
– Προτίθεται ο Υπουργός να διορθώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, με ποιο τρόπο, με τι ποσά και πότε.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook