"Όχι" στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, λέει η ΠΑΣΕΒΕ με ανακοίνωση της:

"Στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μικρομάγαζα, έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον, το όποιο θα είναι και αυτό μόνιμο, αν δεν υπάρξει άλλη λύση.

Είναι αυτό της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας που αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί και έχουμε καλέσει τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν το νόμο και τις “κορώνες” της κυβέρνησης.

Τα πρόσφατα μέτρα που πήρε, κάθε άλλο είναι υπέρ των μικρεμπόρων.

Σε όποια χώρα της Ευρώπης κι αν εφαρμόστηκε παρόμοιος νόμος, μέτρα απελευθέρωσης του ωραρίου και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά σύμφωνα με μελέτες των ίδιων των χωρών.

Πρόκειται για «μεταρρυθμίσεις» που βοηθούν την παραπέρα μονοπώληση του εμπορίου, τη συγκέντρωση του τζίρου σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Η εμπειρία από τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι ένα πρόσθετο στοιχείο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να απορρίψουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Μαζί με τους εμποροϋπάλληλους, να πολεμήσουν και να εμποδίσουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Από έρευνες που έχουν γίνει σε κράτη - μέλη της ΕΕ, προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:

Σύμφωνα με την 6η Εκθεση του «Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις» (εξετάζει 19 χώρες), οι επιπτώσεις στην απασχόληση από το διευρυμένο ωράριο είναι αρνητικές.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι «η απελευθέρωση του ωραρίου των λιανεμπορικών καταστημάτων φαίνεται να επιταχύνει τη μείωση του μεριδίου της αγοράς των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ελαττώνοντας την κερδοφορία τους».

Λειτουργεί, δηλαδή, σαν μοχλός για την παραπέρα συγκεντροποίηση στον κλάδο του Εμπορίου, υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μείωση των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη ή υποχρεώνονται σε εξαγορά από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (franchised).

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αυτοπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ είναι αντίθετοι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Σύμφωνα με έρευνα της MARC, για το ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ (Γενάρης 2013), το 81,5% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Εμπορίου, διαφωνεί με το μέτρο της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας, που αγγίζει το 90%.

Επίσης, το 84,9 % των εμπόρων εκτιμά ότι δε θα υπάρξει θετική επίπτωση στην αγορά και το 85,1% δεν περιμένει θετική επίπτωση στην απασχόληση της επιχείρησής του από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μόλις το 10,2% των εμπόρων αναμένει ανάκαμψη λόγω του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι 100 από τους 168 εμπορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα (ποσοστό 59,5% ή 6 στους 10), αποφάσισαν ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Απ' όλα αυτά, προκύπτει ότι το συμφέρον των μικρών εμπόρων είναι να αγωνιστούν από κοινού με τους εμποροϋπάλληλους και τους άλλους κλάδους που σήμερα διεκδικούν και παλεύουν για κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, για την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Συμφέρον τους είναι σε κοινό μέτωπο να διεκδικήσουν μέτρα όπως αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

Ακόμα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ, Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων, μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Ποια διέξοδος συμφέρει;

Η γιγάντωση των μονοπωλίων στον καπιταλισμό, είναι ανεπίστρεπτη και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Η διαμόρφωση και συγκρότηση μιας λαϊκής συμμαχίας των εργατών, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η επιτακτική ανάγκη αλλαγής δρόμου του συνδικαλιστικού κινήματος, με κατεύθυνση την ανατροπή από τα δεσμά της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκή ανάπτυξη και έξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

H Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου καλεί για ακόμη μια φορά τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να αποδείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους στο νόμο, καλεί και κάθε φορέα που ταχθηκε πέρυσι ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας να επαναβεβαιώσει τη θέση του..

Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πάλη μας για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, για την νομοθετική κατοχύρωση της, ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και των Κυβερνήσεων να την καταργήσουν.

2 Νοεμβρίου να μην ανοίξει κανένα μικρομάγαζο, μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους που απεργούν να δώσουμε τη μαζί τη μάχη για την κατάργηση του σχετικού νόμου.

Επιτροπή Εμπορίου της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου".