Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε τη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ του Συλλόγου «Αγάπη» στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. 

Η Μονάδα προσφέρει ημερήσια φροντίδα σε άτομα με νοητική υστέρηση και ελαφρές αναπηρίες (βαρήκοα, με στοιχεία αυτισμού κλπ.) ηλικίας έως 50 ετών και αυτή τη στιγμή έχει 23 εκπαιδευόμενους. 

Η Μονάδα φιλοξενείται σήμερα σε χώρους που της έχουν παραχωρηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο κτίριο στον Τίμιο Σταυρό χρειάζεται αρκετές επισκευές, η Μονάδα θα μεταφερθεί προσωρινά σε χώρους του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και θα επιστρέψει στο σημερινό χώρο στέγασής της όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Οι εκπαιδευόμενοι στη Μονάδα ΑμεΑ προέρχονται από την πόλη αλλά και την ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Η καθημερινή μετακίνησή τους γίνεται με λεωφορείο το οποίο απέκτησε ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» από χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Επίσης χρησιμοποιούνται καθημερινά δυο ναυλωμένα ταξί με τη συνοδεία μελών του προσωπικού της Μονάδας.

Ο Σύλλογος «Αγάπη» έχει καταξιωθεί για την προσφορά του στη ρεθυμνιώτικη κοινωνία ως φιλανθρωπικό σωματείο από το 1989 όταν ιδρύθηκε με πρωτοβουλία γονέων και φίλων παιδιών με αναπηρία συνεχίζοντας ουσιαστικά το εθελοντικό «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες» της τοπικής ΧΕΝ. Από τότε έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και στην επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ενσωμάτωση των εκάστοτε εκπαιδευομένων. Στο Δ.Σ. του Συλλόγου εκπροσωπούνται οι οικογένειες των εκπαιδευομένων ενώ προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. 

Απώτερος στόχος της μονάδας ΑμεΑ είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε ατόμου και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αυτόνομη, στο μέτρο του εφικτού, διαβίωση του κάθε εκπαιδευομένου. Η λειτουργία της Μονάδας εποπτεύεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από δωρεές και χορηγίες συμπολιτών μας, από επιδοτούμενα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ αλλά και από τις ιδιαίτερα πετυχημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου «Αγάπη» (π.χ. συναυλίες). Τμήμα των εσόδων προέρχεται από την πώληση των έργων που έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευόμενοι στα εργαστήρια της Μονάδας. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε η υπεύθυνη κ. Ιωάννα Χρυσού, οι λειτουργικές ανάγκες της Μονάδας καλύπτονται οριακά.

Ο κ. Α. Ξανθός περιηγήθηκε στα εργαστήρια της Μονάδας (Γενικής Χειροτεχνίας, Οικιακής Οικονομίας και Κεντητικής) και στα θερμοκήπια όπου οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με τη φύση και αποκτούν βασικές γνώσεις για τις καλλιέργειες φυτών και την ανθοκομία. Δήλωσε ότι ο Σύλλογος με το έργο του υπερασπίζεται το δικαίωμα των ΑμεΑ για μια ζωή με ισοτιμία και αξιοπρέπεια, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες των εκπαιδευομένων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το σεβασμό και την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας για την εξαιρετική δουλειά του Συλλόγου «Αγάπη» και των ανθρώπων του που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με περίσσευμα ψυχής σε αδύναμα και ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Μια λειτουργία που θα έπρεπε να διασφαλίζει μέσα από οργανωμένες υπηρεσίες το Κοινωνικό Κράτος που όμως τα τελευταία μνημονιακά χρόνια είναι απολύτως υποβαθμισμένο και ανεπαρκές για να καλύψει τις εκρηκτικές κοινωνικές ανάγκες. 

Επίσης ο κ. Ξανθός τόνισε ότι στις επιδοτούμενες από το Κράτος επιχειρήσεις (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ) θα έπρεπε να προβλέπεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων εργασίας για ΑμεΑ, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ειδικές απαιτήσεις κάθε επιχείρησης. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι η αυτονόητη απάντηση της κοινωνίας στην περιθωριοποίηση, την εγκατάλειψη και τον στιγματισμό των ΑμεΑ, ειδικά στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που περνάμε, και η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης του Συλλόγου «Αγάπη» με τις οικογένειες των ΑμεΑ το αποδεικνύουν περίτρανα.