Πολύ σημαντική διάκριση για την Κρήτη και ειδικά για το ΤΕΙ Κρήτης,  αποτελεί η ίδρυση της έδρας UNESCO στο επιστημονικό αντικείμενο "Φυσικής της στερεάς γής και μείωσης των Γεωκαταστροφών" (“Solid Earth Physics and Geohazards Risk Reduction”) , με κάτοχο της έδρας τον διεθνώς καταξιωμένο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Δρα Φίλιππο Βαλλιανάτο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά, όπου θα είναι η έδρα της UNESCO, θα αποτελούν κομβικό πόλο για τον συντονισμό σχετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο.

"Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη η οποία μας γεμίζει με ευθύνη και το ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν και συνεργάζονται στην έδρα" ανέφερε στο Flashnews.gr ο Δρα Φίλιππος Βαλλιανάτος επισημαίνοντας και τα εξής:

"Η UNESCO μπορεί να βοηθήσει την Κρήτη γιατί θα αποτελεί κεντρικό σημείο συνάντησης πολλών ερευνητικών δραστηριοτήτων και να σημειωθεί πως την έδρα στην Κρήτη στήριξαν μεγάλοι ερευνητικοί φορείς του εξωτερικού και αρκετά εργαστήρια απο τον Μεσογειακό χώρο.

Φιλοδοξούμε να έχουμε έναν πόλο αριστείας στην Μεσόγειο για την φυσική του εσωτερικού της γής και για την μείωση των γεωκαταστροφών στο τόσο σύνθετο περιβάλλον της περιοχής μας".

Απο την πλευρά του η Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης ανακοίνωσε πως "το επίτευγμα αυτό προσδίδει στο Ίδρυμα και ιδιαίτερα στον κάτοχο της έδρας ένα προωθημένο εφαλτήριο αδιαμφισβήτητης αξίας και παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να υπηρετήσει με αυξημένο σθένος, συνέπεια και αφοσίωση την έρευνα και την εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της έδρας, προσφέροντας πολυεπίπεδα στην κοινωνία και ιδιαίτερα τις νέες γενιές.

Στο πνεύμα αυτό το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της έδρας UNESCO “Solid Earth Physics and Geohazards Risk Reduction”."

Flashnews.gr