Το Δάσος του Ρούβα όχι μόνο φιλοξένησε τους εκπαιδευτικούς, μα και τους ….αποκάλυψε τα μυστικά του κι έτσι το διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με θέμα: «Γίνομαι ξανά παιδί: κατασκηνώνω, παίζω, συνεργάζομαι, αισθάνομαι, ανακαλύπτω… τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, μετατράπηκε σε μοναδική εμπειρία για όλους όσους το παρακολούθησαν. Το σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα, με την υποστήριξη του Δήμου Γόρτυνας και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Π.Ε. Α/θμιας Εκπ. Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου στο Δάσος του Ρούβα, αποτελώντας μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Οι επιμορφούμενοι με την καθοδήγηση 5μελούς ομάδας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έστησαν τις σκηνές τους και έμαθαν να επιβιώνουν στις δυσκολίες του Δάσους, να προβλέπουν, να προλαβαίνουν και να αντιμετωπίζουν ατυχήματα αλλά και επείγουσες καταστάσεις κατά την παραμονή τους στη φύση. Με τη βοήθεια των επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αβραμάκη Εμμανουήλ, Ξηρουχάκη Σταύρο και Φασουλά Χαράλαμπο, ανακάλυψαν τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα, όπως το Κρητικό Κεφαλάνθηρο (ενδημική Ορχιδέα της Κρήτης), την Αμπελιτσιά ή Ανέγνωρο (το μοναδικό ενδημικό δέντρο της Κρήτης), την ορνιθοπανίδα (Γυπαετός, Γύπας, Χρυσαετός κ.ά. πουλιά) της περιοχής αλλά και τους Νουμουλίτες (θαλάσσια απολιθώματα) και τα πετρώματα του βουνού. Με τους εκπαιδευτικούς  Φιλιππάκη Αμαλία  και Μπάτσο Χριστόφορο, ως εμψυχωτές στις βιωματικές δραστηριότητες,  παί-ζωντας ήρθαν πιο κοντά με τη φύση αλλά και μεταξύ τους, αναζήτησαν τον \”προσανατολισμό\” τους και μέσα στη γαλήνη της νύχτας, ταξίδεψαν και αφουγκράστηκαν τους ψίθυρους του δάσους!

Την άποψη του πως το διήμερο σεμινάριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εξέφρασε ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ρούβα, Νίκος Καρατάσος.     “Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της διοργάνωσης αυτής και είμαστε σίγουροι ότι παρόμοιες δράσεις προάγουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης και την οδηγούν στο δρόμο της αειφορίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατάσος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook