Την κατασκευή του έργου «Αποχέτευση Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής», ενός έργου ανάπτυξης, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, και προστατεύει το περιβάλλον, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Το έργο που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 11,6 εκ. ευρώ, υπογράφηκε στη Περιφέρεια παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη του αντιδημάρχου Παύλου Βοτζάκη, των δημοτικών συμβούλων Γιάννη Αποστολάκη, Παναγιώτη Μαυρουδή-από τη δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης- των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ηρακλείου Κέτης Ιερωνυμάκη, Χρυσούλας Μελισσουργάκη, και του αναδόχου της κατασκευαστικής εταιρείας «ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ» Ζαχαρία Αθουσάκη. 

Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου μαζί με τα άλλα υποέργα που υλοποιούνται θα φτάσει συνολικά τα 18 εκ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ το οποίο είχε απενταχθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ και «είχαμε αναλάβει την δέσμευση απέναντι στο δήμο Αποκόρωνα να εντάξουμε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με το δήμαρχο την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης με προϋπολογισμό 11,6 εκ. ευρώ τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή, τη ποιότητα ζωής των κατοίκων, το τουρισμό. 

Ως Περιφέρεια χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα πολύ σημαντικό έργο που αναβαθμίζει το περιβάλλον βρίσκεται στην έναρξη του μετά την ένταξη του στο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα».

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε επίσης ότι εντός Ιανουαρίου θα γίνει ο διαγωνισμός για τη κατασκευή του εργοστάσιου ώστε το αργότερο μέσα σε μια διετία το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Ο Σταύρος Αρναουτάκης παράλληλα ανέφερε ότι άλλο ένα σημαντικό έργο ξεκινά άμεσα και αφορά την οδική ανάπλαση του βορειοδυτικού μετώπου του Καβρού.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε, ότι, «ένας διακαής πόθος πολλών δεκαετιών σήμερα ολοκληρώνεται. Ένα έργο πνοής, ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα και του νομού ευρύτερα, μπαίνει στη τελική ευθεία. Ένα έργο που φέρνει την υπογραφή του Σταύρου Αρναουτάκη, και το λέμε αυτό δημόσια γιατί είναι ένα έργο που είχε απενταχθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ και είμαστε εμείς εκείνοι που δεν πιστεύαμε ότι θα ενταχθεί στο ΠΕΠ. Και όμως με μια γενναία απόφαση εντάσσεται το σημαντικό αυτό έργο στο ΠΕΠ που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προωθεί τον τουρισμό μας στο νομό. Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο διάστημα θα υπογραφεί και η κατασκευή του εργοστασίου του βιολογικού ούτως ώστε το αργότερο το 2017 το έργο να είναι στη διάθεση των πολιτών».

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου κλειστών αγωγών συλλογής και μεταφοράς αστικών υγρών λυμάτων από τους οικισμούς Γεωργιούπολη (διανοιγμένοι οδοί σχεδίου), Καβρός (διανοιγμένοι οδοί σχεδίου), Βρύσες (έδρα δήμου Αποκορώνου) και Μουρί-Κάβαλλος καθώς και την παραλιακή τουριστική ζώνη του κόλπου Αλμυρού (από το πολεοδομικό σχέδιο Γεωργιούπολης μέχρι και τα όρια της περιφερειακής ενότητας Χανίων εκατέρωθεν του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) όπου καθορίζονται χρήσεις τουρισμού βάσει της ΖΟΕ και του ΣΧΟΟΑΠ και υφίστανται και αναπτύσσονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (κάθε τύπου και μορφής) και την ευρύτερη παραλίμνια οικιστική και τουριστική ζώνη της λίμνης Κουρνά (στην οποία δραστηριοποιούνται κυρίως επιχειρήσεις εστίασης). Τα υγρά λύματα θα οδηγούνται μέσω του δικτύου αγωγών σε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που θα δημοπρατηθεί σύντομα.

Το συνολικό μήκος αγωγών μετράται σε 41816 μέτρα με κατανομή 19290 μέτρα αγωγών βαρύτητας και 22526 μέτρα αγωγών καταθλιπτικών. Επίσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή φρεατίων. Πέραν του παραπάνω φυσικού αντικειμένου, που είναι επιλέξιμο και χρηματοδοτείται από το Ε.Π., περιλαμβάνεται και το φυσικό αντικείμενο ιδιωτικών συνδέσεων κατοικιών, καταστημάτων και άλλων που χρηματοδοτείται από πόρους του δήμου Αποκορώνου.

Το συνολικό έργο αντιμετωπίζει τη ρύπανση των νερών κολύμβησης κόλπου Αλμυρού, των υδατορεμάτων που εκβάλουν στον κόλπο Αλμυρού (Αλμυρός, Μπούτακας, Περαστικός, Δέλφινας, Καβρός, Μουσέλας) και της λίμνης Κουρνά. Η περιοχή που εξυπηρετείται από το έργο περιλαμβάνει μεγάλους οικισμούς (Γεωργιούπολη, Καβρός, Βρύσες) με σημαντική τουριστική και οικιστική ανάπτυξη που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυα αποχέτευσης. Επιπρόσθετα στην περιοχή υπάρχουν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, συγκεκριμένα έχουν χαρακτηριστεί δύο περιοχές: λίμνη Κουρνά και εκβολή Αλμυρού- έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 η περιοχή “Δράπανο (βορειοανατολικές ακτές) – παραλία Γεωργιούπολης - λίμνη Κουρνά” έκτασης 4430,51 εκτάρια.