Σε 27 ανήλθαν οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη Χάμα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην κεντρική Συρία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στο Λονδίνο.

Προηγούμενος απολογισμός της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σουασιάχ έκανε λόγο για 10 διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη αυτή.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα κατά της κυβέρνησης στην Χάμα. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Χάμα από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης», στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για χρήση «σφοδρών πυρών» από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών και σημείωσε ότι υπάρχουν τραυματίες. Ωστόσο δεν γνώριζε πόσοι.

Το 1982 είχαν σκοτωθεί 20.000 άνθρωποι στην πόλη αυτή από την καταστολή εξέγερσης των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά του καθεστώτος του Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών χρησιμοποιούν σήμερα οι συριακές δυνάμεις και στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με κατοίκους, την ώρα που συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας παρά την εκστρατεία καταστολής τους από τον στρατό.

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιουν πορεία στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, σε ορισμένα προάστια της Δαμασκού, στην κεντρική πόλη Χομς και στην προαναφερθείσα Χάμα, στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπαντάνι, δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, και στη νότια Κοιλάδα Χαουράν, όπου διάφορες πόλεις και χωριά έχουν περικυκλωθεί από άρματα μάχης.

Παράλληλα σύμφωνα με κατοίκους πολλών συνοικιών της Δαμασκού και της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία, το δίκτυο του ίντερνετ δεν λειτουργούσε σήμερα το πρωί στη συριακή πρωτεύουσα, αλλά ούτε και στη Λαττάκεια, τη μεγάλη παραλιακή πόλη της χώρας.

«Το Ίντερνετ έχει κοπεί» στη Δαμασκό από το πρωί, δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

«Στη Λαττάκεια το Ίντερνετ έχει επίσης κοπεί», δήλωσε παράλληλα ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ίντερνετ είχε διακοπεί και μία ημέρα στις αρχές του Απριλίου, λόγω βλάβης που προκλήθηκε από υπερφόρτωση των συνδέσεων, σύμφωνα με τη συριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook