Οι Πεσμεργκά, οι δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, την οποία έχει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ένας Κούρδος αξιωματούχος.

«Οι Πεσμεργκά ξεκίνησαν σήμερα μια επίθεση από διαφορετικές κατευθύνσεις για να απελευθερώσουν τη Σίντζαρ και σημειώνουν προόδους», είπε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή με βαρέα όπλα, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Τον Αύγουστο το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Σίντζαρ, που βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αναγκάζοντας τους κατοίκους της οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στη μειονότητα των Γεζίντι να την εγκαταλείψουν.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν δεκάδες Γεζίντι, οι οποίοι αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ. Οι σουνίτες εξτρεμιστές θεωρούν τους Γιαζίντι, πιστούς μια θρησκείας με προϊσλαμικές ρίζες, άπιστους.

Η σημερινή επίθεση σημειώνεται μία ημέρα αφού περίπου 150 βαριά οπλισμένο Πεσμεργκά εισήλθαν στη συριακή πόλη Κομπάνι για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων Κούρδων που την υπερασπίζονται από το ΙΚ.

newsbeast.gr