Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού δέχτηκε τηλεφωνικώς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης της Συγκλήτου, το πρωί του Σαββάτου, καθώς και την «επαναφορά στη νομιμότητα».

Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα αυτή τη φορά, παρ\’ όλο που ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος ζητώντας να μπει μέσα, χωρίς ωστόσο να το πετύχουν. Στη συνέχεια οι φοιτητές αποχώρησαν.

«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τρόπο» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ σε ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται πως «θεωρήθηκε σκόπιμη η διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης».

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Συγκλήτου συζητήθηκαν τα θέματα της φύλαξης, της καθαριότητας, των μετεγγραφών, των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς και η κατάσταση στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, σε συνδυασμό με τις ενέργειες που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του.

«Γενική ήταν μεταξύ των συμμετασχόντων συγκλητικών η αίσθηση ότι το Ίδρυμα ανακτά τον ρυθμό του και επαναλαμβάνει την πορεία του προς τα εμπρός, παρά τις αντιδράσεις των όσων εραστών του τέλματος ή της οπισθοδρόμησης, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας και των φοιτητών μας» προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ και επισημαίνεται:

«Παραμένει σταθερή η πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών προς τους φοιτητικούς συλλόγους να καταθέσουν, όποτε το επιθυμούν, γραπτώς στην Πρυτανεία αιτήματα ή προτάσεις τους που θα εξετασθούν πάντοτε με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα.

»Αταλάντευτα πιστοί στις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας, καλούμε την τελευταία να επιδείξει απέναντι στο μαχόμενο για την ουσιαστική πρόοδο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη στοργή της οποίας την έλλειψη έχουμε στο παρελθόν επανειλημμένα βιώσει».

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου επικράτησε ένταση, καθώς περίπου 40 άτομα ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρύτανη Θ.Φορτσάκη.

Γύρω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Την περασμένη Πέμπτη η συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε διακοπεί μέσα σε φορτισμένο κλίμα, καθώς ομάδα φοιτητών είχε εισβάλει στην αίθουσα της Πρυτανείας ζητώντας να λάβει μέρος στη διαδικασία.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν από την αίθουσα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Τότε ο κ. Φορτσάκης απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πόρτες είχαν κλείσει και δεν μπορούσε να βγει έξω.

Για περίπου μία ώρα ο πρύτανης, τα μέλη στης Συγκλήτου και οι φοιτητές έμεναν μέσα στην αίθουσα της πρυτανείας αντιδικώντας για την παρουσία των φοιτητών στη συνεδρίαση.

Τελικά, ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία ορίσθηκε για σήμερα, Σάββατο.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στην ΟΝΝΕΔ. Είπε χαρακτηριστικά πως «η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας».

Ακόμη, χαρακτήρισε όσους προκαλούν τα επεισόδια «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας, να σέβονται την γνώμη των άλλων».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook