Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Τουρκία και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στην Τουρκία διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP). Η μεγαλύτερη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη \”πρωτεύουσα\” των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία η οποία διαλύθηκε στο τέλος, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Μόνο μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εκτόξευσε πέτρες εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Στο Χακάρι, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το υποκατάστημα μιας τράπεζας.

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διαδήλωσαν στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

\”Το Κομπάνι είναι το σύμβολο της κουρδικής αντίστασης\”, τόνισε ένας 51χρονος διαδηλωτής, ο Μπουλέντ, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Κούρδοι για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από την περιοχή αυτή.

Σχεδόν 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Σουρούτς, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Συρία, απέναντι από το Κομπάνι. Στο Σουρούτς έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνι που έφυγαν από την πόλη τους για να γλιτώσουν.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook