Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού, αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εργασίας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κινήσεις διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν θα αφορούν το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας.

Επιπλέον, παραμένει σταθερά η αρνητική θέση στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αναφορικά με το λοκ άουτ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε συγκεκριμένο άρθρου του αστικού κώδικα.

Σύμφωνα με το άρθρο, εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τα δεδουλευμένα, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, μια διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στην επιτάχυνσή της.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν υπήρξε όμως σε πρόταση εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Κατά τις ίδιες πηγές η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών (να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα). Αυτό δεν συζητείται καν, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών.

Η συνάντηση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Άννας Στρατινάκη, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Τάσου Αναστασάτου, και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενης από τους Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook