Την έγκριση πρόσθετων θέσεων εποχικού προσωπικού για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.

Ο κ.Στρατάκης αναφέρει ότι με την υπ’ αριθμ. 167690/27-5-2011 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατανέμεται το εποχικό προσωπικό που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

Όμως, οι κατανεμηθείσες θέσεις ανά ειδικότητα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι μόλις 13 γεωπόνοι-τομεάρχες, 1 αποθηκάριος και 136 εργάτες.

Οι παραπάνω θέσεις εποχικού προσωπικού ασφαλώς και δεν επαρκούν για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι κατά κύριο ελαιοπαραγωγική περιοχή, με εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τόσο λίγο προσωπικό.

Μάλιστα, σε αντίστοιχες προκηρύξεις παρελθόντων ετών, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνταν στη δακοκτονία ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος.

Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν προωθούν την πρωθυπουργική εξαγγελία για την αξιοποίηση του «καλαθιού αγροτικών προϊόντων της Κρήτης» στο οποίο έχει δεσπόζουσα θέση το ελαιόλαδο, η παραγωγή του οποίου στο νομό Ηρακλείου καλύπτει το 20% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα το ελληνικό ελαιόλαδο και τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς οι οποίοι ανησυχούν γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν δει το προϊόν τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται από το δάκο και ταυτόχρονα βιώνουν δύσκολες μέρες, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του προϊόντος.

Τέλος, καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό αν προτίθεται να εγκρίνει πρόσθετες θέσεις εποχικού προσωπικού για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ώστε η δακοκτονία να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται πιο ομαλά, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα για την προστασία της παραγωγής, προς όφελος των ελαιοπαραγωγών και της εθνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook