Στάση πληρωμών από 851.201 φορολογουμένους οι οποίοι τον Σεπτέμβριο άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αιτία η αναμονή της νέας ρύθμισης που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με ταβάνι τις 100 δόσεις και ελάχιστη δόση καταβολής τα 50 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 35% τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από 2.451.909, που ήταν στα τέλη Αυγούστου, έφθασε τα 3.303.110 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έφθανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από το ποσό αυτό, τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις όσων οφειλετών επιθυμούν να ενταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση για χρέη έως 1 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Η Καθημερινή σημειώνει πως ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οφειλέτες που ήδη έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, καθώς στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπάρχει καλύτερη σχέση μεταξύ του αριθμού των δόσεων και εκπτώσεων, που μπορεί να φθάσει έως και 100%. Αντίθετα, στη νέα αρχή προβλέπονται μόνο δόσεις που σήμερα ανέρχονται σε 32, ανεξαρτήτως ποσού.

Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, άλλωστε, δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να επανενταχθεί στην ίδια ρύθμιση, για τις εναπομένουσες δόσεις, εφόσον η διακοπή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, κάτι που δεν ισχύει στην παλαιά ρύθμιση.

Βάσει της νέας ρύθμισης, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα απώλειας 2 δόσεων τον χρόνο και μιας δόσης τον χρόνο με καθυστέρηση δύο μηνών. Αντίθετα, στη νέα αρχή, η απώλεια μιας δόσης πετάει τον οφειλέτη εκτός ρύθμισης.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook