Αλλη μια Κυριακή αποτελεί το μήλον της έριδος στους κόλπους του εμπορικού κόσμου, καθώς σήμερα είναι μια από τις Κυριακάτικες αργίες που αποφάσισε το υπουργείο να… μην είναι αργίες.

Τις προηγούμενες φορές είχαμε ζήσει εμπορικά δυο ταχυτήτων και ένα μπέρδεμα για το τι ισχύει και αν θα λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Στα Χανιά, ο εμπορικός σύλλογος είναι σαφής. Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό και κάθε έμπορος πράττει κατά βούληση από εκεί και πέρα ο ίδιος ο σύλλογος παραμένει πιστός στην αντίθεσή του απέναντι στο μέτρο αυτό.

Δεν συμφωνούμε αλλά ο καθένας πράττει κατά βούληση

Με ανακοίνωσή του, ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχει ήδη ενημερώσει για την Κυριακή αυτή:

\”Σχετικά με αυτήν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα, υπενθυμίζουμε όμως την άποψη μας ότι καμία Κυριακή δεν θα δώσει παραπάνω τζίρο στα καταστήματα μας, παρά θα ανακυκλώσει τον ήδη υπάρχον της εβδομάδας.

Πάρα ταύτα, οι συνάδελφοι είναι εκείνοι που στην πράξη θα δείξουν τι επιθυμούν και είμαστε σίγουροι ότι –όπως και στις προηγούμενες εκπτωτικές περιόδους- στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.\”

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία

Την ίδια ώρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων δηλώνει σε ανακοίνωσή του την απόλυτη αντίθεση με τη λειτουργία των καταστημάτων, τη μη αποτελεσματικότητα του μέτρου και της καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων:

\”Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά.

Δεν έχει στόχο να μειώσει ούτε την ανεργία, ούτε τα λουκέτα. Είναι η ίδια πολιτική που έφερε τα «χαράτσια», τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το αβέβαιο μέλλον στην κάθε λαϊκή οικογένεια.
Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 7 Κυριακές αλλά για όλες της Κυριακές του χρόνου.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο εμπόριο έχουν κάνει κόλαση την ζωή του κάθε εργαζομένου, με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Σήμερα με την κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτικης αργίας θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων συνολικά, θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

• Θα φέρουν Δουλειά ήλιο με ήλιο, κάθε μέρα, οδηγούν στην βαρβαρότητα.
• Θα Διαλύσουν την εργατική λαϊκή οικογένεια.
• Θα Πλήξουν ακόμα περισσότερο την μητρότητα.
• Καταργούν το δικαίωμα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο, ιδιαίτερα της νεολαίας και των γυναικών.
Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες, στο Εμπόριο,
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την συνδικαλιστική πλοιοψηφία της ΟΙΥΕ που ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του μαζί με την εργοδοσία, στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, και ας παριστάνουν σήμερα τους υπερασπιστές της κυριακάτικης αργίας, εχουν νομιμοποιήσει όλα τα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων με την συμμετοχή τους στους «κοινωνικούς διαλόγους». Προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Διευκόλυναν την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.
Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, άντρες και γυναίκες να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί να κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε και να καθορίζουν την ζωή μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
• Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
• Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
• Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
• Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook