Με μία κίνηση έκπληξη η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές την Παρασκευή, ανακοινώνοντας την διεύρυνση του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης της οικονομίας. Ειδικότερα η BOJ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρις γεν ετησίως από 60-70 τρις γεν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κεντρικού τραπεζίτη κ. Haruhiko Kuroda, οι λόγοι που ώθησαν την BOJ στην συγκεκριμένη απόφαση είναι η επιβράδυνση της οικονομίας που σημειώθηκε με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5% στο 8%, καθώς επίσης και η πτώση της τιμής του πετρελαίου που αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Η BOJ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επαναγοράζει πλέον ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας (μέση διάρκεια 7-10 έτη), ωθώντας έτσι και τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Παράλληλα το συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με 1.1 τρις γεν υπό διαχείριση) ενέκρινε την αύξηση των τοποθετήσεων σε εγχώριες μετοχές στο 25% του χαρτοφυλακίου του από 12%.
Οι αγορές σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν με ικανοποίηση τις αποφάσεις της BOJ. Τι χρηματιστήριο του Τόκυο εκτοξεύτηκε +5%, το γεν βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα αμερικάνικα χρηματιστήρια.

Η κίνηση της BOJ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του Abe για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και έξοδο της γιαπωνέζικης οικονομίας από την πολυετή ύφεση. Η εξίσωση που καλείται να επιλύσει είναι αρκετά δύσκολη καθώς η Ιαπωνική οικονομία συνδυάζει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έναν γερασμένο πληθυσμό. Η προσδοκώμενη αύξηση των εξαγωγών μέσα από το ασθενέστερο γεν, δεν θα επιφέρει πλέον τα αποτελέσματα που έφερνε στο παρελθόν καθώς αρκετές βιομηχανίες έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και του μέχρι πρότινος ισχυρού γεν.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μάλλον θετικές καθώς θα αντικατασταθεί μέρος της ρευστότητας που αποσύρεται από την Fed. Έτσι οι συνέπειες στην παγκόσμια ρευστότητα θα είναι περιορισμένες. Το ερώτημα τώρα που βασανίζει τους επενδυτές είναι πότε θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ με περαιτέρω πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης. Η ευρωζώνη είναι πλέον ξανά στα πρόθυρα νέας ύφεσης και οι αγορές είναι έτοιμες να αμφισβητήσουν ξανά τη βιωσιμότητα του ευρώ. Τα διάφορα εθνικιστικά κινήματα που αμφισβητούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πυκνώνουν και ισχυροποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάγκη για λήψη πειστικών μέτρων είναι πλέον άμεση. Οι επόμενες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ στις 6-Νοεμβρίου. Οψόμεθα.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook