Ευρεία ενημερωτική σύσκεψη για τη λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως οι δήμοι Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο του Οροπεδίου.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιάννης Στεφανάκης, καλωσόρισε τους μετέχοντες στον τόπο «που γεννήθηκε ο θεός της φιλοξενίας ο Ξένιος Ζευς» και έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα για αντισταθμιστικά οφέλη.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

– Δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού σε όλους τους οικισμούς του Οροπεδίου.
– Δημιουργία νέας λιμνοδεξαμενής ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού άρδευσης για όλο το κάμπο.
– Ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευή του αρδευτικού δικτύου.
– Εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή του Οροπεδίου από τη λειτουργία του φράγματος.
– Βελτίωση και διαπλάτυνση του οδικού δικτύου προς το Οροπέδιο.
– Εξασφάλιση ποσοστού θέσεων εργασίας για κατοίκους του Οροπεδίου στο φορέα διαχείρισης του φράγματος.
– Να διασφαλιστεί διαρκής ετήσια χορηγίας από το φορέα διαχείρισης για τη συντήρηση των ανεμομύλων στο Οροπέδιο.

\"\"

Ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Ροκαδάκης, στάθηκε στη σημασία του έργου για την ύδρευση των δήμων Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια για βιολογικές καλλιέργειες στο Οροπέδιο, καθώς και στα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.

Ερωτηματικά και επιπτώσεις

Σειρά ερωτημάτων έθεσε ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Βασίλης Λαμπρινός, με κυριότερο πότε θα ολοκληρωθεί το έργο προκειμένου να υπάρξει συνεχής ροή νερού στο δήμο Ηρακλείου. Ακόμη ζήτησε να πληροφορηθεί:

– Πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα το έργο και πόσα χρήματα απαιτούνται ακόμη για την ολοκλήρωσή του.
– Τι θα γίνει εάν οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, όπως συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια.
– Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή του δικτύου αγωγών και τι προβλέπεται για την ύδρευση της Ανατολικής Κρήτης.
– Τι γίνεται με το διυλιστήριο και εάν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
– Τι θα γίνει με την καταβόθρα του Χώνου και εάν θα υπάρξει πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντας άλλων περιοχών, όπως της Βιάννου.

Ο κ. Λαμπρινός στάθηκε και στο θέμα των επιπτώσεων στο Οροπέδιο Λασιθίου, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να απολαύσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία είναι ανάγκη να οριστικοποιηθούν σύντομα.

\"\"

Οι άλλοι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο φράγμα, εξέφρασαν απορίες εάν μπορεί να ανταποκριθεί για τις ανάγκες που σχεδιάστηκε, με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος να θέτει και το θέμα της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων, λέγοντας ότι το κλείσιμο του Χώνου θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της Πεδιάδας και της Βιάννου.

Η \”ακτινογραφία\” του έργου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Λευτέρης Κοπάσης, είπε ότι η πρόβλεψη για το συνολικό κόστος του φράγματος, των αγωγών, της σήραγγας και των απαλλοτριώσεων φτάνει στα 230 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 38 εκατομμύρια αφορούν στο φράγμα, τα 83 εκατομμύρια τους αγωγούς και το διυλιστήριο, τα 47 εκατομμύρια τη σήραγγα ενίσχυσης του φράγματος, τα 10 εκατομμύρια άλλα έργα και 46 εκατομμύρια τις απαλλοτριώσεις.

Όσον αφορά στη μείωση των βροχοπτώσεων ανέφερε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν από τον υδρευτικό σταθμό Ποταμιών για τον όγκο απορροής του Αποσελέμη, φαίνεται ότι ανά δύο χρόνια ανομβρίας υπάρχει μετά μια πολύ καλή χρονιά. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως τη χειμερινή περίοδο 1986-87 ο όγκος απορροής ήταν 13,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, την περίοδο 89-90 ήταν 1,3 m3, το 94-95 ήταν 23,4 m3, το 95-96 ήταν 9,8 m3 και το 96-97 ήταν 17 εκατομμύρια m3.

Για τη σήραγγα απορροής των υδάτων από το Οροπέδιο Λασιθίου τόνισε πως είναι ένα έργο τεχνικά δύσκολο και μοναδικό, είπε πως στόχος είναι να μαζευτούν τα νερά από πλημμυρικά φαινόμενα και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον υδροφόρο ορίζοντα στο Οροπέδιο.

Ο κ. Κοπάσης ανέφερε ότι η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου θα έχει χωρητικότητα 2.150.000 κυβικά, σαν ένα μικρό φράγμα και στόχος είναι να αρδευτούν 18.000 στρέμματα με την κατασκευή και των δικτύων. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ μπορούν να ενταχθούν με προτεραιότητα τα έργα των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών.

Τέλος στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το ζήτημα με την ανάπτυξη του Οροπεδίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργική παραγωγή όπου απαιτείται επιστημονική καθοδήγηση για τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ εξέφρασε τη θέση ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν εντός του 2015 το πρώτο νερό από το φράγμα Αποσελέμη θα μπει στις δεξαμενές του Δήμου Ηρακλείου και αργότερα στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Στις τοποθετήσεις τους στελέχη του ΟΑΚ, του ΙΓΜΕ και άλλων υπηρεσιών ανέφεραν ότι ο όγκος του νερού που πέφτει στον ορεινό όγκο των Λασιθιώτικων βουνών φτάνει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και από αυτά στόχος είναι να πηγαίνουν στο φράγμα 15 εκατομμύρια κυβικά.

Όσον αφορά στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα υπάρχει περιβαλλοντική πρόβλεψη, αλλά απαιτείται η συνεχής συνεργασία του φορέα διαχείρισης με τους αγρότες της περιοχής για τη σωστή καλλιεργητική τακτική, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η χρήση των φυτοφαρμάκων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook