Συνεχίζονται οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ αφού τέως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και επίτιμος (συνταξιούχος) δικηγόρος απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο επίτιμος δικηγόρος αναφέρει στην προσφυγή του ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε από πέρυσι με την ψήφιση του νόμου 4223/2013, είναι αντίθετος στην συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας μεταξύ των πολιτών, της φορολογικής ισότητας και της φορολογικής Δικαιοσύνης.
Ακόμη, ότι ο φόρος φορολογεί τις μειονεκτικότερες περιοχές που έχουν κατά κανόνα σπίτια οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες με υπερδιπλάσιο συντελεστή από τον συντελεστή των «πολυτελών» ακριβότερων περιοχών που έχουν ακίνητα οι οικονομικά εύποροι.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι:
«… ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσμενέστερος για τα κτίσματα των μικρότερων τιμών ζώνης, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτικότερες περιοχές, τα οποία όταν πρόκειται περί κτισμάτων κυρίας κατοικίας, ανήκουν σε πτωχότερους φορολογούμενους πολίτες». Προσθέτει δε ότι ο νόμος 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ) «δεν ένας έκτακτος φόρος με παροδικό χαρακτήρα, αλλά είναι ο πρώτος θεσμικός, τακτικός και μόνιμος νόμος που κατανέμει το βάρος της φορολογίας ακίνητης περιουσίας μεταξύ των πολιτών και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον, συνταγματικώς, ηθικώς και πολιτικώς, απαράδεκτο τρόπο της άνισης και πολλαπλώς άδικης κατανομής του βάρους της φορολογίας μεταξύ των πολιτών».
Στην προσφυγή του στο ΣτΕ αναφέρει ότι για διαμέρισμα του 33,10 τ.μ., επί της οδού Τσόχα στην Αθήνα, αντικειμενικής αξίας 2.561 και ζώνης 2.150 ευρώ, ο εν λόγω φόρος που του επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 10,2 ευρώ (ποσοστό 0,39% της αντικειμενικής αξίας), ενώ για το ½ εξ αδιαιρέτου διαμέρισμά του 98 τ.μ. στα Καλά Νερά Μαγνησίας, με αντικειμενική αξίας 19.681 ευρώ και ζώνης 1.100 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 161,47 ευρώ (ποσοστό 0,81 %).
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΝΦΙΑ αλλοιώνει με αντισυνταγματικό τρόπο το δικαίωμα της επικαρπίας, αλλά και όλες τις γονικές παροχές που έχουν παρακράτηση της επικαρπίας, καθώς επιμερίζεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου του ακινήτου.
Επίσης, αναφέρει ότι όσες γονικές παροχές ψιλής κυριότητας έχουν γίνει αποδεκτές, έχουν μεταβληθεί με τον ΕΝΦΙΑ «σε επαχθείς συμβάσεις αναδοχής μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και άλλη προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ από δικηγόρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook