Οι γιατροί που αναζητούν πως εξαπλώθηκε ο ιός έφθασαν στα χνάρια του μικρού Εμίλ από το χωριό Μελιαντού της Γουινέας, στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, όπου «θερίζει» η επιδημία του ιού Έμπολα.

Το άτυχο 2χρονο αγοράκι αρρώστησε τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, εμφανίζοντας υψηλό πυρετό. Παράλληλα, άρχισε να κάνει συνέχεια εμετούς, ενώ άλλαξε και το χρώμα των κοπράνων του.

Ο Εμίλ πέθανε μετά από 4 ημέρες, στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες μετά εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα και η 3 ετών αδερφή του, Φιλομένη. Το μικρό κοριτσάκι πέθανε πριν την Πρωτοχρονιά. Η τραγική συνέχεια της εξάπλωσης του ιού είχε θύματα τη μητέρα και τη γιαγιά των παιδιών.

Ο Ετιέν, πατέρας των παιδιών, δεν ήξερε τότε τι ήταν αυτό που αφάνισε την οικογένειά του. Τώρα εικάζεται ότι ήταν όλοι τους τα πρώτα θύματα του Έμπολα… Αυτό που δεν έχουν ανακαλύψει ωστόσο οι επιστήμονες είναι το πώς ο μικρός Εμίλ κόλλησε τον ιό. Ο Έμπολα μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων σωματικών υγρών ή ιστού.

Μελετώντας την εξάπλωση του ιού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μολύνθηκαν και άλλα άτομα στην κηδεία της γιαγιάς των παιδιών, μεταξύ των οποίων και η μαμή του χωριού. Χωρίς κανένας να ξέρει περί τίνος πρόκειται τότε, ήταν ζήτημα χρόνου να αρρωστήσουν δεκάδες άνθρωποι στη Γουινέα και να ξεκινήσει η πανδημία του ιού που τον περασμένο Μάρτιο αναγνωρίστηκε ως ο ιός Έμπολα.

Σε συνέντευξή του στην Daily Mail, ο πατέρας των δύο παιδιών, αναπολεί με δάκρυα στα μάτια τότε που «έπαιζαν με τη μπάλα» ή «τα κουβαλούσε η γυναίκα μου στην πλάτη της»…

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook