Τη δυνατότητα να διορθώσουν ή να υποβάλουν Ε9 ακόμα και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση χωρίς πρόστιμα δίνει η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η γγ Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα το taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2011-2012-2013, καθώς και αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2014.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη: αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα, δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος, δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα, ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα, λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Επιπλέον, πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν email-προσκλητήριο διορθώσεων για μειωμένο φόρο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στα τέλη Ιουλίου όταν η ΓΓΔΕ έκανε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατη η εκκαθάριση, καθώς οι φορολογούμενοι δεν είχαν συμπληρώσει τον όροφο, το ποσοστό ιδιοκτησίας ή το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

Τότε είχε εκδοθεί μια απόφαση η οποία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, αυτόματα η εκκαθάριση γινόταν με τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου.

Επίσης, αν είχε συμπληρωθεί λάθος το ποσοστό συνιδιοκτησίας, η εκκαθάριση γινόταν με συντελεστή 100%.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να γίνουν οι διορθώσεις και να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Δεδομένου ότι η εκκαθάριση είχε γίνει με βάση τη δυσμενέστερη παραδοχή (που οδηγούσε σε υψηλότερο φόρο), για όλους αυτούς τους φορολογούμενους, εφόσον κάνουν τις διορθώσεις, θα προκύψουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook