Υπό μελέτη βρίσκεται η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το βασικό σκεπτικό της μελετώμενης ρύθμισης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι το εξής:

Είναι γεγονός ότι στο διάστημα της κρίσης η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί. Υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, περίπου κατά 30%. Με τη λογική αυτή, το ποσόν του κεφαλαίου του δανείου που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα διασπασθεί.

Το 30% του οφειλόμενου ποσού θα αφαιρεθεί από τη συνολική οφειλή, θα παγώσει και θα μεταφερθεί η αποπληρωμή του ή η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση 10 χρόνια μετά τουλάχιστον.

Και αυτό γιατί, τότε εκτιμάται ότι οι αξίες των ακινήτων θα έχουν ανέβει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ το 70% του οφειλόμενου ποσού θα εξυπηρετείται κανονικά. Με τον τρόπο αυτό η μηνιαία δόση μειώνεται κατά 30% περίπου.

Κόκκινα επιχειρηματικά

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και επαγγελματίες.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook