Τις σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, για να επιταχύνει το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς, στους οποίους οι ελληνικές αρχές κρίνουν ότι χρειάζεται. Παράλληλα, ο Όλι Ρεν καλεί για άλλη μια φορά τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να υιοθετήσουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Επιτρόπου Οικονομίας, σε συνέχεια του κοινού ανακοινωθέντος της τρόικας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών είναι ουσιαστικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και για τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Είναι σημαντικές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.

» Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνουν σημαντικά το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί θεμέλειο λίθο του προγράμματος ανάκαμψης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα ελαφρώσει το βάρος του χρέους και θα συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

» Η αποτελεσματική και ήπια εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παραμένει κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, της αγοράς εργασίας, των μεταφορών και της ενέργειας. Όλοι αυτοί οι τομείς έχουν την προοπτική να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα. Η επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων και των αγορών στην ελληνική οικονομία.

» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να προσφέρουν τεχνική βοήθεια σε τομείς, στους οποίους οι ελληνικές Αρχές θεωρούν αναγκαία. Από την αρχή του προγράμματος προσαρμογής, η Ελλάδα έλαβε τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε διάφορους τομείς. Παραμένουμε ανοιχτοί στην προσφορά περαιτέρω βοήθειας, αν χρειαστεί, σε τομείς όπως η φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις.

» Αν εφαρμοστούν πλήρως αυτά τα αποφασιστικά βήματα από τις ελληνικές αρχές, θα ανοίξουν το δρόμο στο Συμβούλιο Eurogroup να κάνει τα επόμενα βήματα, τα οποία θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα.

Για άλλη μια φορά, καλώ τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να παραμερίσουν τις εγχώριες διαμάχες και να υιοθετήσουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, για το καλό της ανάκαμψης της χώρας, για το καλό της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook