Πέθανε την Κυριακή ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΚΚΕ Δήμος Τσακνιάς σε ηλικία 65 ετών. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 11.30 π.μ. Από εκεί η σορός του θα μεταφερθεί για ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καστέλια Φωκίδας.

Ο Δήμος Τσακνιάς γεννήθηκε στο χωριό Καστέλια Φωκίδας (δίπλα στη Γραβιά) από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ορφανός από πατέρα από τα 13 του χρόνια, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα όπου σπούδασε δουλεύοντας από τα 12 του – το μεγαλύτερο διάστημα σε κυλικείο κινηματογράφου.

Το 1970, ενώ ήταν φοιτητής της Νομικής, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, και από το 1971 έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της και υπεύθυνος του παράνομου «Οδηγητή», ο οποίος μέχρι τότε εκτυπωνόταν στο εξωτερικό. Από κοινού με τη νέα συντακτική ομάδα της εφημερίδας της ΚΝΕ πρόσθεσαν πλάι στον τίτλο του τον γνωστό στίχο του Βάρναλη (από το «Φως που καίει»): «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης / ο πλαστουργός της νιας ζωής / εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης / κι ώριμο τέκνο της οργής».

Μέχρι τον Ιούλιο 1974 εκτύπωνε νύχτα τον «Οδηγητή» στον πολύγραφο του τόπου δουλειάς του, στα γραφεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών. Μετά το «χτύπημα» του Φλεβάρη 1974 και τη σύλληψη ή πέρασμα στην παρανομία συνεργατών και συνδέσμων, ουσιαστικά έγραφε, εκτύπωνε και διακινούσε μόνος του την εφημερίδα – μέχρι και την κατάρρευση της χούντας. Υπήρξε ο πρώτος αρχισυντάκτης του νόμιμου «Οδηγητή» κατά τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.

Στα τέλη του 1975 πέρασε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Πειραιά, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της ΚΕ και διευθυντής της ΚΟΜΕΠ (Κομμουνιστική Επιθεώρηση, το θεωρητικό όργανο του ΚΚΕ). Αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο, αποχώρησε με την κρίση του 1989 με την κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα από τις αναζητήσεις του οποίου αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του (ανένταχτος) ως το συνέδριο του 2013.

Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον τομέα του Εργατικού Δίκαιου και συνέχισε να μετέχει ενεργά στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ήταν παντρεμένος με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και είχε δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Άρτεμι.

Ανακοίνωση για την απώλεια του Δήμου Τσακνιά εξέδωσε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει: «Ο φίλος και σύντροφος Δήμος Τσακνιάς, ένας κομμουνιστής που πάντα έψαχνε και αναζητούσε, έφυγε από κοντά μας ξαφνικά και ήσυχα το απόγευμα της Κυριακής στα 65 του χρόνια. Ο Δήμος Τσακνιάς, ενταγμένος από νεαρή ηλικία στο κομμουνιστικό κίνημα, υπήρξε μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα […] και μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε το \”παρών\” μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ: «Ο Δήμος Τσακνιάς, αντιδικτατορικός αγωνιστής, υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας σταθερός μαχητής της Αριστεράς, με μάχες καθημερινά για τη Δημοκρατία και την κοινωνία. Παρέμεινε μέχρι τον αδόκητο θάνατό του πιστός στις απόψεις και τις ιδέες του. H Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στη σύζυγό του Νάντια και στα δύο τους παιδιά».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Δήμου Τσακνιά εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ προς την οικογένειά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, σε επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σύζυγο του Δ. Τσακνιά, Νάντια Βαλαβάνη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook