Την στιγμή που το τουρκικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να «κόβει» βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνονται οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη και οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται να είναι ραγδαίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Κύπρου πλέει ήδη το ελληνικό υποβρύχιο Πρωτέας, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθεί στα νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου, δίπλα στα κυπριακά οικόπεδα. Το ελληνικό υποβρύχιο είναι υπό νατοϊκή διοίκηση και πλέει μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία.

Με αποκορύφωμα την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου το Σάββατο στο Κάιρο, την εβδομάδα αυτή επικρατεί διπλωματικός πυρετός με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα:

– Σήμερα θα φτάσει στην Λευκωσία ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν, για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

– Τετάρτη και Πέμπτη θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κύπρου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

– Την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρεθεί στην Κύπρο.

– Στην Μεγαλόνησο θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ το Σάββατο στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Κυπριακή διάψευση για την κατάθεση χάρτη

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στον οποίο η Κύπρος ζητά το 75% της Μεγαλονήσου.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε: «Αποτελεί διαχρονική πρακτική της τουρκικής πλευράς, ειδικά όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών περί δήθεν κατάθεσης προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κάποια θέματα ή στην κατάθεση χάρτη για το εδαφικό από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook