Κατεπείγουσα έρευνα διέταξαν οι γαλλικές αρχές μετά τον εντοπισμό άγνωστων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από πυρηνικές μονάδες της χώρας. H Greenpeace αρνήθηκε εμπλοκή στην υπόθεση εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το περιστατικό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών μονάδων.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα \”Liberation\”, από 1ης Οκτωβρίου το Παρίσι έχει καταγράψει τουλάχιστον 15 πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας και, για το λόγο αυτό, οι αρχές διέταξαν επείγουσα έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ, δήλωσε πως οι αρχές κατέγραψαν πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από επτά πυρηνικές μονάδες που διαχειρίζεται η εταιρεία ηλεκτρισμού \”EDF\”. Μέχρι τώρα, οι γαλλικές αρχές δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα \”Le Monde\”, εγείρονται φόβοι για το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γαλλίας καθώς η χώρα διαθέτει συνολικά 58 αντιδραστήρες διασκορπισμένους σε 19 εργοστάσια.

\"\"

Κι ενώ η εταιρεία ηλεκτρικού \”EDF\” έχει απειλήσει με μηνύσεις όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν πως, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν εξουδετερώθηκαν επειδή δεν αντιπροσώπευαν άμεση απειλή για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Γαλλία, απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και σε ύψος μικρότερο των χιλίων μέτρων. Οι παραβάτες, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 75 χιλιάδων ευρώ.

Όπως αναφέρει η \”Le Figaro\”, oι πυρηνικές μονάδες πάνω από τις οποίες εντοπίστηκαν τα drones είναι δύο στα νοτιοανατολικά της χώρας, μία στα νοτιοδυτικά, δύο στα βορειοανατολικά, μία στα βόρεια και μία κοντά στο Παρίσι,.

\”Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και έχουν ληφθεί μέτρα για την ταυτοποίηση των drones και τη εξουδετέρωσή τους\”, είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Οι πρώτες υποψίες στράφηκαν στην οργάνωση Greenpeace, η οποία στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν \”επιχειρήσεις εισβολής\” σε πυρηνικές μονάδες της Γαλλίας. Ωστόσο, η οργάνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες και με τη σειρά της επεσήμανε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων.\”Σε κάθε της διαμαρτυρία, η Greenpeace δρα ανοικτά και αναλαμβάνοντας την ευθύνη\”, υπογράμμισε ο Γιανίκ Ρουσελέ, επικεφαλής του τμήματος της οργάνωσης εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. \”Αυτό που σημαίνει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό\”, είπε υποστηρίζοντας επίσης, επικαλούμενος δικές του πηγές, πως πτήση έγινε και πάνω από το ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας \”CEA\” στο Παρίσι. 

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook