Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΚΠΑ κρούει ξανά ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Εκτός από το πρόβλημα με τους υπεράριθμους φοιτητές από τις μετεγγραφές, ο πρύτανης κάνει λόγο για τραγική έλλειψη διοικητικού προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας.

«Θέλουμε πίσω τους διοικητικούς υπαλλήλους για να βοηθήσουμε το ΕΚΠΑ να μην κλείσει» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης.

«Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» πρόσθεσε.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον Βήμα 99,5 ο κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι οι φοιτητές που θα μετεγγραφούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πολύ πιθανό να χάσουν το εξάμηνο, γιατί η εφαρμογή του μέτρου, δεν έγινε συντεταγμένα από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ιδρύματα πέρα από τις δυνατότητές τους.

«Δεν μπορεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών, που κανονικά θα είχε 168 φοιτητές, να έχει 421» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασφυκτιούν τα πανεπιστήμια

Στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επικρατούν συνθήκες ασφυξίας, καθώς δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καθίσουν οι φοιτητές μετά τις μετεγγραφές.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχολές με εργαστήρια, όπως στο Πολυτεχνείο, ενώ πονοκέφαλο προκαλούν και οι διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων που δεν αντικαθίστανται παρότι οι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Γκόλιας, τονίζει ότι η ασφυξία αφορά κυρίως τέσσερις από τις σχολές του που εμφανίζουν αύξηση εισακτέων άνω του 100%. Πρόκειται για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Αρχιτέκτονες και τους Μηχανολόγους.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου, Περικλής Μήτκας, αναφέρει ότι σε περίπου 15 τμήματα ο πληθυσμός αυξήθηκε λόγω των μετεγγραφών κατά 1.808 άτομα και υπολογίζεται ότι θα προστεθούν ακόμη 500 περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook